#Ruwvoer

Tijd voor nieuw ruwvoer

Met de warme dagen en de geregelde regenbuitjes kan het gras lekker groeien. Zo breekt de tijd aan om te hooien. En als je niet zelf hooit, om op zoek te gaan naar een nieuwe voorraad. Het totale rantsoen, én de gezondheid van je paard, staat of valt met de kwaliteit van het ruwvoer. Wel even belangrijk om bij stil te staan. Wat heeft je paard eigenlijk nodig?

Weet wat je nodig hebt

Probeer een zo groot mogelijke voorraad aan te leggen. Dit is beter dan elke week of maand nieuwe pakken te gaan halen, met het risico dat het niet meer om dezelfde partij gaat. Want bij de wisseling naar een nieuwe partij ruwvoer ontstaat regelmatig koliek. Bij de aankoop van nieuw ruwvoer is het belangrijk om te weten welke kwaliteit gewenst is. Voor de gezondheid van het paard is de kwaliteit van het ruwvoer uitermate belangrijk. En dan gaat het er niet alleen om dat het ruwvoer niet stoffig of beschimmeld is, maar ook of de energie- en eiwitwaarden geschikt zijn voor het paard in kwestie. Zo is grofstengelig of relatief arm ruwvoer prima voor paarden die geen grote inspanningen doen en makkelijk overgewicht krijgen, en ruwvoer met iets meer energie en eiwit beter voor paarden die een sportprestatie leveren.

Wel of niet in plastic

Maak je zelf ruwvoer, dan kun je ervoor kiezen het gras volledig tot hooi te laten drogen en zo op te slaan, mits je voldoende opslagruimte hebt. Het nadeel van een grote voorraad, waar je lang mee doet, is het stof dat uiteindelijk op en in het hooi komt. Hele stoffige balen moet je weggooien. De nadelige gevolgen van een beetje stof kun je beperken door het hooi bij het voeren nat te maken. Maar erg praktisch is het niet. Een andere oplossing is om het hooi te stomen vlak voordat je het voert.
Als alternatief kan het hooi, of het bijna-hooi, gewikkeld worden in plastic. Zo kan het ook buiten blijven liggen met een afdekzeil erover. Het risico van deze werkwijze is dat het product soms toch in het pak al beschimmeld raakt. Ingepakt ruwvoer voor paarden is droger dan voor koeien, verzuurt niet of minder, en is voor de houdbaarheid afhankelijk van de mate van droging en de wijze van persen en inpakken (zo luchtdicht mogelijk).

Eerste of tweede snede

Het gras in het voorjaar is rijk en groeit snel. De eerste snede is dus vaak rijker dan de tweede snede. Omdat veel paarden beter wat langer doorgegroeid gras kunnen krijgen in plaats van jong en fijn gras of hooi, zal de keuze uitkomen op de tweede snede ruwvoer. Uitzonderingen zijn producten uit natuurgebieden, waar pas laat in de zomer voor het eerst gemaaid mag worden. Dus niet zozeer de snede is van belang om te weten, maar in welk stadium van de groei het gras is gemaaid.

Keuzecriteria

Om de juiste keuze te kunnen maken heb je criteria nodig waar je op kan letten of waar je naar kan vragen. Bij het aankopen van plastic balen kun je niet zien wat je koopt. De verkoper weet als het goed is wel wat erin zit, waar en hoe het is gemaakt. Grofstengelig ruwvoer is gemaakt van gras dat net in bloei staat. Het is in het hooi duidelijk te zien aan de aren en pluimen aan de stengels. Het voelt hard aan en prikt in je handpalm. Voelt het fijn en zacht en zie je geen lange dikke stengels, dan zal het rijker ruwvoer zijn. Als het meer in het midden van de zomer is gemaaid, is het vaak of een tweede snede of een hele late, en dus een armere, eerste snede. Door goed te bespreken wat je wensen zijn waar het ruwvoer aan moet voldoen, kan de verkoper de juiste pakken kiezen. Spreek af dat als het ruwvoer toch niet blijkt te voldoen aan je criteria, het geruild kan worden. Dit geldt ook voor bedorven pakken.

Ruwvoeranalyse

De gehalten in het ruwvoer zijn afhankelijk van de grassoorten, de voorraad in de bodem, de groeifase, het weer en de bemesting. Door het grasland niet te bemesten zijn er minder voedingsstoffen voor de groei van het gras. Dit kan op den duur leiden tot minder snelle grasgroei, maar ook minder eiwit in het gras. Naast dat het eiwitgehalte daalt, stijgt vaak het suikergehalte in ruwvoer dat afkomstig is van schrale percelen. Helaas zijn deze gehalten niet aan de buitenzijde te beoordelen.
Eiwitarm voer is niet geschikt voor sportpaarden. En suikerrijk voer niet geschikt voor paarden met insulineresistentie of spierbevangenheid. Door vóór de aankoop de analyse te doen, weet je zeker of het product wel of niet geschikt is. Dit kan ook van ruwvoer in plastic balen. Maar laat dan wel de monsters door een ervaren persoon nemen. Zij gebruiken een speciale boor en plakken het gat daarna netjes af, zodat de rest niet gaat bederven. Natuurlijk kan dit alleen in goed overleg met de verkoper. In de ideale wereld heeft de verkoper trouwens zelf al een analyse laten maken, maar helaas is dit nog niet echt de realiteit.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren