#Ruwvoer

Veilig hooi met minder suiker

Foto: Lonneke Ruesink

Voor paarden met insulineresistentie is een rantsoen nodig met minder suiker. Veel eigenaren gaan op zoek naar aanvullende voeders die een laag tot zeer laag suikergehalte hebben. Ze vergeten echter dat het ruwvoer, de belangrijkste voedingsbron van het paard, ook suiker kan bevatten. En juist de oorzaak van hoefbevangenheid kan zijn. Dit geldt niet alleen voor gras, maar ook voor hooi en kuilvoer.

In principe bevat grofstengelig ruwvoer minder suiker dan fijn en zacht ruwvoer. Maar de variatie in beiden is groot. Wil je weten of het ruwvoer veilig is voor je paard met insulineresistentie dan is een analyse nodig. Zonder analyse is het een grote gok.

In water weken?

Kan je het ruwvoer ‘veiliger’ maken door het in water te weken? Ja en nee. Omdat suiker in water oplost, is de redenatie logisch dat het hooi suiker verliest als het in water ligt. De vraag is echter hoeveel suiker er uit de plantencellen in het water terechtkomt. En leidt dit tot een acceptabel suikergehalte in het ruwvoer? Én wat gebeurt er nog meer met het hooi? Verliest het meer voedingsstoffen en hoe zit het met de hygiënische kwaliteit?

Zowel de hoeveelheid suiker als de wateroplosbare eiwitten en mineralen die in het water komen, zijn afhankelijk van de weektijd en van de kwaliteit van het ruwvoer. Hoe langer het hooi in het water ligt, des te meer spoelt er uit. Maar als het ruwvoer erg hard en stengelig is, zal de hoeveelheid die verdwijnt lager zijn dan bij fijn en zacht ruwvoer. Oudere plantencellen bevatten meer en meer houtstof (vandaar de stengeligheid) en dit betekent dat het minder doordringbaar is voor water.

Bacteriën

De hygiënische kwaliteit van het ruwvoer gaat achteruit als je het in water weekt. De bacteriën die op het ruwvoer aanwezig zijn, kunnen dan sterk in aantal toenemen. Al na 10 minuten met een factor 1,5. Om een deel van het suiker te laten verdwijnen is minimaal 30 minuten en waarschijnlijk langere tijd nodig. Dit betekent een enorme toename in de bacteriële besmetting. Het maagzuur kan een deel hiervan doden, maar de toename kan zodanig zijn dat dit meer is dan de aanbevolen veilige limiet. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, maar ze kunnen er wel toevallig tussen zitten. En dus is nat hooi een risico voor gezondheidsklachten.

Om deze bacterie- en schimmelgroei onder controle te krijgen is stomen een goed middel. Met alleen stomen is de vermindering van het suiker in het hooi te weinig, helaas. Dus eerst in water weken en dan stomen zorgt voor het beste en meest veilige resultaat.
Een stoomapparaat is een flinke investering. Lukt deze aanpak niet, dan is het belangrijk het ruwvoer niet te lang weken en meteen op te voeren.

Praktisch advies

Analyseer het hooi (bij voorkeur vóór aankoop).
• Is het suikergehalte minder dan 100 g per kilogram droge stof, dan is het veilig om te voeren aan paarden met insulineresistentie.
• Is het suikergehalte tussen de 100-140 g per kilogram droge stof, dan kan 30-60 minuten in water weken voldoende uitspoeling geven (voorkeur voor warm water). Voer het wel meteen op zodat het niet te lang ligt te ‘broeien’.
• Is het suikergehalte meer dan 140 g per kilogram droge stof dan is zeker 3 uur in water weken nodig. Het geweekte hooi heeft een hoog bacteriegehalte en kan ongezond worden. Stomen na het weken is dan eigenlijk nodig. Een optie is om een ander soort ruwvoer te zoeken met een laag suikergehalte en ze eventueel te mengen met elkaar om het totale suikergehalte te verlagen.
• De vermindering van eiwit en mineralen door het weken in water gedurende 30-60 minuten is redelijk beperkt. De ruwvoeranalyse geeft ook informatie over het eiwit en soms over de mineralen. Twijfel je of het totale rantsoen nog wel voldoet, laat het rantsoen dan nakijken door een voeradviseur en vul de tekorten met passende producten aan.

Ook interessant:
Welk ruwvoer past bij mijn paard?
Het nut van ruwvoeronderzoek

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren