Sponsored by Hartog
#Ruwvoer

Wat betekent natuurlijk voeren?

Voeders zonder ballaststoffen/vulstoffen

Paardenvoeders worden opgevuld met goedkope grondstoffen. Bijvoorbeeld vlaskaf, haverdoppen, en sojahullen. Deze minimaal verteerbare vezels hebben voor het paard geen toegevoegde waarde, bevatten weinig tot geen voedingsstoffen en resulteren in een hogere krachtvoer gift dan nodig is. Deze ballaststoffen/vulstoffen worden als goedkoop alternatief gebruikt en komen vaak als reststroom uit de humane voedingsindustrie. Duurdere voeders bevatten minder vul/ballaststoffen. Deze voeders geven een beter rendement waardoor je minder krachtvoer nodig hebt.

Grondstoffen uit de natuur

Als je natuurlijk voert dan krijgt het paard de voedingstoffen die uit de natuur komen en dus dicht bij de behoeftes van het paard staan. Bepaalde grondstoffen worden altijd al door paarden gegeten. Bijvoorbeeld gras, kruiden, wortelen van planten en schors van de boom. Graan wordt pas recenter aangeboden aan het paard. Paarden die vroeger veel op het land werkten, hadden een hoge energiebehoefte en minder tijd om te eten. In die tijd was het voeren van graan zeer efficiënt vanwege het hoge energiegehalte.  Na recente studies die zijn gedaan, is het niet verstandig om nog steeds op deze wijze te voeren. In de hedendaagse krachtvoeders zijn de grondstoffen veel beter in balans en bestaan niet meer alleen uit enkelvoudige grondstoffen zoals haver.  Door een mix van verschillende granen toe te voegen wordt de energie beter verdeelt over de prestatie. Haver heeft bijvoorbeeld een relatief laag zetmeelgehalte maar is gemakkelijk te verteren waardoor de energie snel vrijkomt. Haver heeft tevens een relatief hoog eiwit- en vetgehalte. Het zetmeelgehalte in gerst ligt veel hoger t.o.v. haver maar wordt langzamer verteert en opgenomen en ondersteunt het paard in het uithoudingsvermogen.

Natuurlijk gevormde voedingsstoffen

Natuurlijk voeren heeft ook te maken met toegevoegde pre-mixen in het samenstellen van krachtvoeders. Het dagelijkse ruwvoerrantsoen is redelijk eenzijdig. Veel grasland bevat niet de diversiteit aan grassen en kruiden zoals dit in de vrije natuur voorkomt. Daarom worden aan de krachtvoeders pre-mixen toegevoegd die de tekorten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen opvangen. Voedingstoffen zoals vitamines kunnen synthetisch toegevoegd worden en zijn dan in het laboratorium vervaardigd. Ook kunnen natuurlijke vitaminen toegevoegd worden. In een pre-mix zitten ook sporenelementen verwerkt. Sporenelementen spelen een rol in verschillende metabole processen en zijn cruciaal voor optimale diergezondheid en dierprestaties. Sporenelementen zijn mineralen waar het paard maar een heel klein beetje van nodig heeft. Deze bouwstoffen kunnen alleen via voeding worden opgenomen. Wanneer sporenelementen organisch gebonden zijn, wordt het element via covalente binding gebonden aan bijvoorbeeld een aminozuur of een proteïnaat. Door deze samenwerking tussen de elementen verbetert de opname via de darmwand en wordt de biologische beschikbaarheid verhoogd. Sporenelementen zijn bijvoorbeeld ijzer, jodium, koper, mangaan en zink.

Genetisch gemodificeerde grondstoffen

Vanwege onder meer toenemende droogte worden grondstoffen soms genetisch gemodificeerd. Wereldwijd wordt dit GMO Genetisch Modified Organism genoemd. Dit komt vooral veel in Amerika voor. Deze genetisch gemodificeerde ingrepen komen vooral voor bij mais, koolzaad, suikerbiet, soja. In Europa zijn alleen soja, mais en olie uit koolzaad toegestaan. Deze nieuwe technieken klinken heel mooi maar niemand weet nog wat de gevolgen van deze manipulatie op de lange termijn zijn. Door de gewassen resistent te maken tegen verschillende gewasbeschermingsmiddelen, wordt er misschien wel juist extra gebruikt. De gewassen kunnen wel resistent zijn maar worden de giftige en chemische middelen ook opgenomen in het gewas en komt het in onze diervoeders terecht?  Daarom is er veel weerstand tegen GMO-grondstoffen. In landen zoals Duitsland is er jaren vraag naar GMO vrije producten. Veel fabrieken zijn daar VLOG gecertificeerd. VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de certificatie en uitgifte van het ‘Ohne Gentechnik’-label. Onder dit Label worden levensmiddelen en voedermiddelen geproduceerd zonder dat er gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen.

Ruwvoer als basis in het rantsoen

Natuurlijk voeren heeft ook te maken met het management. Hoe vaak krijgt het paard ruwvoer per dag? En hoelang zijn de tijden tussen de ruwvoerbeurten in?

In de vrije natuur eet een paard bijna 16 uur per dag, kortere periodes vezelrijk materiaal. In veel continenten waar paarden vrij kunnen leven is het voedsel vrij schaars waardoor het paard niet grote hoeveelheden tegelijk kan eten. Door de seizoenen is het voor veel paarden ook normaal dat het paard in de zomerperiode aankomt en in die winter de reserves kwijtraakt vanwege het tekort aan voedsel.

Een paard vast nooit langer dan 4 uur achter elkaar. Maagzuur in de maag van het paard wordt de hele dag door geproduceerd. Door structuurrijk materiaal zoals hooi te eten, wordt speeksel aangemaakt. Het speeksel en het ruwvoer neutraliseren het maagzuur waardoor een onplezierig gevoel in de maag wordt voorkomen. Paarden die te weinig ruwvoer krijgen of te lang vasten, hebben een veel grotere kans op maagproblemen zoals maagzweren.  Ook wordt er met verkeerd voermanagement darmproblemen in de hand gewerkt. Het vezelrijke materiaal is ontzettend belangrijk voor een goed functionerende darm. De vezels worden in de dikke darm door bacteriën omgezet in vetzuren. Deze vetzuren worden door de darmwand opgenomen in het bloed en functioneren als de belangrijke energiebron voor het paard.

Wil jij ook natuurlijk voeren? We geven alvast enkele tips!

  • Voer minimaal 4 maal per dag
  • Rantsoen moet bestaan uit minimaal 1 -1,5 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht uit ruwvoer. Verstrek het ruwvoer in een slowfeeder voor een langzame opname.
  • Kies voor een krachtvoer met pure grondstoffen zoals de Hartog Concept kruidenbrok, met pure granen, zonder vulstoffen, GMOproducten en conserveringsmiddelen.
  • Zorg ervoor dat het paard wat te doen heeft in de weide. Zo kunnen het voergedeelte en drinkgedeelte bijvoorbeeld in een andere hoek van de weide geplaatst worden waardoor het paard meer moet bewegen en hierdoor minder last heeft van verveling.
  • Paarden mesten graag op het zand. Ook vinden ze het heerlijk om te rollen. Toegang tot een zandpiste stimuleert het natuurlijke gedrag.

Hartog Concept kruidenbrok bestaat 30 jaar!


Hartog heeft de Concept kruidenbrok in een nieuw jasje gestoken. Het 30 jaar oude en vertrouwde concept is gemoderniseerd en is opnieuw geïntroduceerd. Er zitten enkele, maar essentiële wisselingen qua grondstoffen in. De Concept kruidenbrok bestaat uit puur graan, gezonde bronnen van goed verteerbaar eiwit en een pre-mix met organisch gebonden sporenelementen.

Vernieuwd! Hartog Concept kruidenbrok

NU NOG GEZONDER
– Verrijkt met unieke kruidenmelange
– Vrij van conserveringsmiddelen, GMOgrondstoffen en ballaststoffen
– Bron van goed verteerbare eiwitten en essentiële aminozuren voor spieronderhoud en opbouw
– Organisch gebonden sporenelementen toegevoegd
De kruidenmelange bevordert een goede darmflora, ondersteunt het immuunsysteem en heeft een gunstige invloed op de algehele gezondheid. Hartog Concept ondersteunt de vitaliteit en conditie zonder dat de spijsvertering belast wordt door hulpstoffen zoals conserveringsmiddelen en vulstoffen. Het rijke aminozurenpatroon onderhoudt spiermassa en ondersteunt het herstel na prestatie.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren