#Supplementen & Extra's

De factcheck: 8 stellingen over snacks

Bijna iedereen geeft zijn paard weleens een snoepje. Als lokkertje, beloning of verwennerij. Maar zijn al die extraatjes wel goed voor je paard? Dorine te Poele van Te Poele Paardenvoedingsadvies zet feiten en fabels over paardensnacks op een rijtje.

1. Die oude boterham kun je gerust aan je paard geven

Af en toe de laatste boterham van één of twee dagen oud aan je paard voeren is geen probleem. Zolang er nog maar geen schimmel op zit. Schimmels kunnen giftige stoffen (mycotoxinen) produceren, wat kan lijden tot ernstige problemen zoals ataxie, koorts, verminderde eetlust en leverschade. Bij vers brood bestaat de kans dat het tegen het gehemelte blijft plakken of deegballen vormt in het maag- darmstelsel van het paard. Die deegballen kunnen, door de langzame vertering, lijden tot gaskoliek. Laat het brood daarom even aan de lucht drogen alvorens je het aan je paard geeft.

2. Appels zijn net zo gezond voor je paard als voor jezelf

Dit is een fabeltje. Fruit, zoals appels, bevat namelijk veel suikers. Deze suikers zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Paarden die daar gevoelig voor zijn, denk aan paarden die lijden aan hoefbevangenheid of insulineresistentie, kunnen daardoor nadelige gevolgen ondervinden. Bij andere paarden kan een overdaad aan suikers lijden tot (gas)koliek.

3. Je kunt je paard onbeperkt paardensnoepjes geven

Nee, beter van niet. Onbeperkt paardensnoepjes geven aan je paard zorgt voor een disbalans in zijn rantsoen. Het maag- en darmstelsel van een paard is erop gebaseerd om verspreid over de dag meerdere porties ruwvoer aangeboden te krijgen. Alle extra’s moeten een aanvulling zijn om in de dagelijkse behoeftes van het paard te voorzien. Denk daarbij aan het aanvullen van vitamines en mineralen. De samenstelling van een paardensnoepje voldoet daar niet aan. Paardensnoepjes moeten worden gezien als extraatje en in dat geval geldt dus altijd met mate.

4. Suikerklontjes zijn niet geschikt als paardensnoepjes

Inderdaad. Eén suikerklontje aan je paard geven is geen probleem. Maar een overdaad aan suiker is niet goed voor je paard. Een beter alternatief is het geven van een wortel. Een wortel bestaat voor 85 tot 90% uit water en bevat verder weinig voedingswaarde voor een paard, waardoor het een gezonde, sappige snack is.

5. Een paardensnoepje met wortelsmaak, smaakt voor je paard ook echt naar wortel

Helaas, dit is niet het geval. Door dit te vermelden op de verpakking speelt de fabrikant in op de beleving van de consument. De consument denkt dat het paard het snoepje extra lekker zal vinden door de wortelsmaak. Het paard associeert het snoepje echter niet met een smakelijke wortel.

6. Paardenkoeken zijn goede snackvervangers

Klopt! Paardenkoeken kunnen gegeven worden aan paarden en pony’s die weinig tot geen krachtvoer nodig hebben om in de dagelijkse behoeftes te voorzien. Uit het ruwvoer alleen halen ze onvoldoende vitamines en mineralen. Door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koeken in plaats van snacks aan te bieden, wordt in de behoeftes van vitamines en mineralen voorzien. Je paard krijgt dus toch een lekker tussendoortje, maar geen overbodige voedingsstoffen.

7. In alle paardensnoepjes zitten ongeveer dezelfde ingrediënten

Paardensnoepjes kunnen bestaan uit tarwe en/of maismeel met toegevoegde geur-, kleur-, en smaakstoffen. Daarnaast heb je een wat gezondere variant op basis van hooi of luzerne. Het ene snoepje bevat vanille-extract, het andere is opgebouwd uit kruiden. Maar de basisbestanddelen zullen in veel gevallen grotendeels gelijk zijn.

8. Een paard heeft helemaal geen paardensnoepjes nodig

Inderdaad. Net als bij een hond geef je paarden met een snoepje aandacht. Over het algemeen vinden paarden die aandacht fijn. Maar of die extra aandacht nu in de vorm van een snoepje, een schouderklopje of kriebelen op de schoft is, maakt het paard niet uit.

Meer ruwvoer

Wees je ervan bewust dat paarden van nature sobere eters zijn. Het maag- en darmstelsel van het paard is nog steeds op deze wijze ingesteld. Om je paard gezond te houden, moet het verspreid over de dag meerdere porties ruwvoer aangeboden krijgen. Afhankelijk van onder meer zijn geslacht, de te verrichten arbeid en de leeftijd zullen zijn behoeftes moeten worden aangevuld met een aanvullend voeder om in de dagelijkse behoeftes te voorzien. Extraatjes zoals paardensnoepjes zijn geen aanvulling. Een extra portie ruwvoer zal een paard meer op waarde schatten.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren