Sponsored by Bonpard
#Gezondheid #Supplementen & Extra's

De juiste keuze voor een betere weerstand

Het is altijd goed om bij de verandering van de seizoenen even kritisch naar het voer van je paard te kijken. Moet je misschien iets aanpassen? Je paard heeft misschien wat anders nodig omdat het wedstrijdseizoen begint of juist eindigt, of omdat je merrie hoogdrachtig is of de veulens net gespeend worden. Allemaal situaties die vragen om een goed passend rantsoen. Nu het herfstweer en de winterse dagen naderen kan het ook een goed idee zijn om eens kritisch naar de weerstand van je paard kijken. De infectiedruk kan toenemen in stallen vol met paarden, zeker bij wat minder goede ventilatie. En buiten in weer en wind moet het paard wel tegen een stootje kunnen. Zoals je vast al weet is voeding één van de belangrijkere factoren voor een gezond immuunsysteem.

Kies bewust

Voordat je nu direct gaat ‘googelen’ voor een aanvullend supplement om de weerstand een opkikker te geven, lees eerst even waar je op moet letten.
De keur aan producten maken het kiezen niet eenvoudiger. Toch kan je door even iets verder te lezen dan enkel de marketingslogans een bewustere keuze maken.
Laten we vooropstellen dat enkel het toevoegen van een supplement niet het grote effect gaat geven. Bedenk dat de hoeveelheid die je van het supplement toedient vrij beperkt is en terecht komt in het grote maag-darmkanaal en dan wel van heel goede huize moet komen om een minder goede situatie volledig te verbeteren. Een supplement is tenslotte geen medicijn!

Kijk eerst naar het ruwvoer

Laten we dus beginnen om eerst goed te kijken naar de opbouw van het totale rantsoen en de basisvoorzieningen waar dat aan moet voldoen. Een goed gevulde dikke darm met gezond ruwvoer zorgt voor een stabiele darmflora. Een gezonde darmflora is één van de basisvoorwaarden voor een goede weerstand. Omdat het direct verkeerde bacteriën of andere micro-organismen kan vernietigen in de darmen. Maar ook omdat er een verbinding bestaat met immuuncellen in het lichaam, die signalen ontvangen van de gezonde darmflora. Twijfel je aan de gezondheid van de darmflora, probeer dan met speciaal daarvoor bestemde voeding, zoals Bonpard Colon, deze te verbeteren.

Kijk dan naar de mineralen en vitaminen

Let daarnaast op de samenstelling van het gehele rantsoen zodat het paard voldoende mineralen en vitaminen krijgt. Daar ontbreekt het nog wel eens aan als paarden geen of weinig krachtvoer nodig hebben. Tekorten kunnen de weerstand zeker onder druk zetten.
Veel weerstandsverhogende supplementen bevatten vaak enkele mineralen en vitaminen. Het is maar helemaal de vraag of het paard baat heeft bij een kleine toevoeging van deze voedingsstoffen als het rantsoen reeds voldoet. Eigenlijk hoort een basisrantsoen voldoende mineralen en vitaminen te bevatten, en kan het voor sommige van deze voedingsstoffen zinvol zijn een kleine hoeveelheid meer te geven

Geef de juiste ‘boost’

Als het rantsoen in de basis klopt, heb je het al aardig voor elkaar. Toch kan het voor sommige paarden nodig zijn net iets extra’s te doen. Als gevolg van ziekte, zware wedstrijdperioden, ouderdom of tijdelijke tekortkomingen geeft een weerstandsverhogend supplement het zetje de gezonde richting in. De keuze is reuze en dat maakt kiezen alleen maar moeilijker.

Bekijk de ingrediënten

Op het label (of op de website) van het supplement staan de ingrediënten opgesomd. Niet alle ingrediënten of toevoegingen hebben extra toegevoegde waarde voor de weerstand. Of je paard heeft er al meer dan genoeg van het in het rantsoen.

  • Bijvoorbeeld vitamine B-complex (zoals thiamine, niacine, B12, foliumzuur). Als de darmflora gezond is, dan zal het paard daar zelf voldoende vitamine B produceren en is toevoeging niet nodig. Daarbij bevatten veel aanvullende voeders extra vitamine B, dus zal een supplement geen toegevoegde waarde hebben.
  • Extra eiwit of aminozuren, zoals lysine of methionine, zijn mogelijk nodig als het hooi eiwitarm is of als het eiwit in het rantsoen een minder goede kwaliteit heeft. Bevat het rantsoen voldoende eiwit, dan is een supplement met extra aminozuren niet zinvol en niet weerstandsverhogend.
  • Bepaalde kruiden kunnen een anti-oxidante werking hebben, wat betekent dat het lichaam beschermd wordt. Toch is het lastig om te achterhalen welke kruiden welke actieve stoffen bevatten, of het lichaam dit wel voldoende opneemt en dus of de dosering wel enig effect sorteert.
  • Pre- of probiotica zijn middelen om de darmflora te verbeteren. Onder prebiotica vallen koolhydraten die niet in dunne darm verteerd worden en in de dikke darm een stimulans zijn voor goede/gezonde bacteriën. Voorbeelden zijn inuline, lactulose, pectine, fructo-oligosaccharide en aleurone. De dosering is wel belangrijk. Ook dat moet dus kloppen in het weerstandsverhogende supplement.
  • Van sommige voedingsstoffen is bekend dat zij, vaak in wat hogere dosering dan normaal, een positief effect hebben op het immuunsysteem. Denk aan zink, koper, selenium, vitamine A en vitamine E. Hoewel vitamine D bij mensen duidelijk betrokken is bij het immuunsysteem, zijn er veel onzekerheden over de functie van vitamine D bij het paard. Vitamine C heeft als anti-oxidant een beschermende rol. Vitamine C wordt door het paard zelf aangemaakt in de lever. In omstandigheden dat de leverfunctie minder goed is, bij oudere paarden, kan toevoeging zinvol zijn.
  • Voor een goede balans, en dus betere weerstand, tussen ontstekingsactieve stoffen en ontstekingsremmende stoffen spelen omega 6- en omega 3-vetzuren een rol. In de winter zijn omega 3-vetzuren krap voorzien in het rantsoen en kan toevoeging daarvan nuttig zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van EPA of DHA, dit zijn afgeleiden van dit vetzuur en voorlopers van ontstekingsremmende factoren.
  • Een vrij unieke rol spelen 1,3-1,6 betaglucanen. Celwand onderdelen van gistcellen die contact maken met immuuncellen in de dunne darm en deze activeren. Uit onderzoek bij sportpaarden blijkt het immuunsysteem hiermee te verbeteren. Glucanen en betaglucanen zijn een breed begrip, zorg dus wel dat je deze hele specifieke vorm kiest.

Speurwerk

Al met al kan het kiezen van een weerstandsverhogend supplement dat gebaseerd is op onderbouwde studies een flinke klus zijn. Omdat je alle ingrediënten op waarde moet gaan schatten. En zal je ontdekken dat het bij veel supplementen twijfelachtig is of je paard er baat bij heeft. Het supplement is dan eigenlijk weggegooid geld. Wil je dit niet helemaal alleen oplossen, vraag dan hulp. Voedingsconsulent paard dierenartsen kunnen je uitstekend raad geven.

Bonpard Resistance

Het supplement Bonpard Resistance bevat ingrediënten waarvan bekend is dat deze van invloed zijn op de weerstand en het immuunsysteem. Dit product is een aanvullend paardenvoer op een rantsoen met voldoende ruwvoer en eventueel Bonpard Colon voor een nog gezondere darmflora. Je paard krijgt hiermee de juiste toevoeging van mineralen en vitaminen voor de weerstand plus de positieve effecten van DHA (omega 3-vetzuur) en 1,3-1,6 betaglucanen (Macrogard®). Dierenartsen schrijven het voor aan paarden met een verminderde weerstand. Door te kiezen voor Bonpard Resistance vermijd je veel onzekerheid over de keuze en geschiktheid van het supplement.

Bonpard is verkrijgbaar via de dierenarts. Lees hier meer informatie over Bonpard.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren