#Supplementen & Extra's

Heeft mijn paard een supplement nodig?

Foto: Lonneke Ruesink

Voor paarden zijn veel verschillende supplementen te verkrijgen, allemaal met hun eigen specifieke werking: ter ondersteuning van spijsvertering of luchtwegen, om de conditie op peil te krijgen, de hoefgroei te bevorderen en noem maar op. Wanneer heeft je paard een supplement nodig? En hoe maak je daarin de juiste keuze?

“In principe heeft een gezond paard dat een uitgebalanceerd dieet krijgt voorgeschoteld, met voldoende kwalitatief ruwvoer, eventueel aangevuld met krachtvoer naar behoefte, geen supplementen nodig om aan zijn benodigde voedingsstoffen te komen”, vertelt voerconsultant Marike Jacobs van VoerVergelijk.nl en SupplementenVergelijk.nl. “Een supplement is er om specifieke voedingsstoffen aan te vullen op het rantsoen met ruwvoer en ter vervanging of aanvulling van krachtvoer, zonder daarbij andere voedingsstoffen te overdoseren.”

Voor alles wat je kunt bedenken is wel een supplement beschikbaar, van probiotica en biotine voor hoeven en vacht tot aminozuren voor spieropbouw. “Er zijn dan ook veel verschillende redenen om voor een supplement te kiezen. Bijvoorbeeld voor specifieke aanvullingen bij tekorten, om in een speciale behoefte te voorzien of om een complete vitamine- en mineralenset te kunnen geven wanneer je bijvoorbeeld een dik paard hebt dat maar een beperkte hoeveelheid energie binnen mag krijgen en waarvoor krachtvoer dus niet de beste optie is.”

Bijstellen

De behoefte van een paard aan bepaalde voedingsstoffen is voornamelijk afhankelijk van de groeifase, de intensiteit van de training en andere speciale behoeften van bijvoorbeeld actieve dekhengsten, drachtige of lacterende merries en senioren die voedingsstoffen minder gemakkelijk opnemen. “Deze veranderde behoefte wil echter niet zeggen dat de behoefte aan een supplement per definitie verandert, want of een supplement überhaupt nodig is, is afhankelijk van de rest van het rantsoen. Sommige rantsoenen hebben bepaalde tekorten die met een supplement moeten worden aangevuld. Dit kan met de kwaliteit van het ruwvoer te maken hebben.” Door het ruwvoer van je paard te laten analyseren, krijg je goed in beeld welke voedingsstoffen hier in welke mate inzitten. Ook door middel van preventief bloedonderzoek kun je achterhalen of je paard ergens iets tekortkomt.

“De behoefte aan een supplement in een bepaalde levensfase met een bijbehorende behoefte kan uiteraard wel veranderen, zoals in bovengenoemde voorbeelden. Denk aan een merrie die drachtig wordt, een jong paard dat volop in de groei is en spieren moet opbouwen of een paard dat ouder wordt en waarvan het gebit steeds minder goed in staat is het voer te verwerken. Het is dus wijs om van tijd tot tijd te bekijken wat je paard daadwerkelijk nodig heeft en daar je keuze voor een supplement op af te stemmen.”

Vergelijken

Wanneer je paard wel iets extra’s kan gebruiken wat hij niet in voldoende mate via zijn voeding binnenkrijgt, kun je ervoor kiezen om een supplement toe te voegen aan het rantsoen. Overleg met een dierenarts of voerspecialist is hierbij verstandig. Bij de keuze voor een bepaald supplement kunnen diverse factoren een rol spelen, zoals de kosten, de opname/smaak van het paard, een ‘bewezen’ werking van het supplement, het type voedingsstof dat je wilt aanvullen en de vorm waarin dit het meest rendabel is (bijvoorbeeld supplementen voor drachtige merries met koperchelaat in plaats van kopersulfaat).

“Als je goed op een rij hebt waarom je een supplement wilt gebruiken, om welke voedingsstoffen het gaat en wat vooronderzoek doet, dan kun je een juiste keuze maken”, aldus Jacobs.

Houd je aan de aanbevolen dosering

‘Baat het niet, schaadt het niet’, zullen paardeneigenaren wellicht denken bij het geven van een supplement. Dit is echter niet altijd het geval. Bij alle supplementen moet je je aan de aanbevolen dosering houden. “Bij selenium is er zelfs een gevaar van overdosering, zeker wanneer de natriumverbinding wordt gebruikt in plaats van de organische variant”, waarschuwt Marike Jacobs. Alle vetoplosbare vitamines kunnen in principe ook worden overgedoseerd, maar vergiftigingsverschijnselen komen vrijwel nooit voor. “Verder moeten de verhoudingen tussen mineralen en sporenelementen worden bewaakt, omdat te veel van het ene een tekort aan het andere kan veroorzaken.”

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

1 gedachte over “Heeft mijn paard een supplement nodig?

  1. Ik ben het helemaal eens met jullie artikel, op een punt na. Mijn ervaring gedurende de laatste jaren is dat de kwaliteit van het hooi op bepaalde punten enorm achteruit is gegaan. Analyses van de diverse partijen hooi die ik geleverd heb gekregen, hebben dat aangetoond. Alleen hooi van leveranciers, die specifiek paardengras zaaien, is over het algemeen van voldoende kwaliteit. Bloedtesten tonen niet altijd tekorten aan. Om een tekort aan te tonen, moet er precies op het juiste moment geprikt worden en beter nog op meerdere momenten per dag over enkele dagen. Doet iemand dat?
    Zelf heb ik het opgelost met Pavo Vital. Van een voedingsspecialist heb ik begrepen dat er een ideale mix van vitaminen en mineralen in zit. Ik zit hier zeker niet om reclame te maken. Maar op deze manier weet ik dat mijn paarden genoeg vitaminen en mineralen krijgen en dat vind ik toch wel erg belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren