Sponsored by Boehringer Ingelheim
#Supplementen & Extra's

Help, mijn paard moet afvallen

Overgewicht bij paarden en pony’s zien we steeds vaker. Ze krijgen te veel energie binnen voor wat ze verbruiken of nodig hebben – ze lijken al dik te worden van lucht. Een vervelende bijkomstigheid kan zijn dat je paard of pony met overgewicht ook nog Equine Metabool Syndroom (kortweg EMS) kan ontwikkelen.

Equine Metabool Syndroom

Eén van de meest ernstige problemen die gezien wordt bij paarden met EMS en overgewicht is de insuline ontregeling en het daarbij horende verhoogde risico op het ontstaan van hoefbevangenheid. Overgewicht kan bijdragen aan een nog ernstigere insuline ontregeling. Bij insuline ontregeling is het lichaam niet (goed) meer in staat om door middel van de normale hoeveelheid van het hormoon insuline te reageren op de bloedsuiker(glucose) spiegel. Als resultaat moet er meer insuline geproduceerd worden of blijft deze te lang te hoog. Door deze insuline ontregeling worden paarden veel gevoeliger voor hoefbevangenheid, maar hoe dit helemaal precies ontstaat is nog onbekend. Hoefbevangenheid wordt als één van de belangrijkste klinische problemen gezien bij paarden met EMS.

Overgewicht

Overgewicht ofwel obesitas heeft een negatieve invloed op de gezondheid en welzijn van je paard en is vaak geassocieerd met EMS. Overgewicht ontstaat als er een disbalans optreedt tussen de energie opname en het energie verbruik. Eigenlijk simpel gezegd: de combinatie van te veel eten en te weinig beweging zorgt er voor dat overgewicht ontstaat. De huisvestings- en omgevingsfactoren spelen natuurlijk een rol zoals op stal staan en training. Paarden die veel op stal staan, hebben minder beweging en verbruiken daarom minder energie, daarbij worden de meeste paarden niet intensief getraind (pas vanaf het Z-niveau wordt een training gezien als intensief). Hierdoor hebben zeker de paarden die alleen recreatief gebruikt worden een verhoogd risico op het ontstaan van overgewicht.

Schraal voedsel

Sobere rassen, zoals Shetlanders, Welsh Pony’s en andere koudbloeden hebben een verhoogd risico op overgewicht. Doordat deze rassen van oorsprong gewend zijn om zich te onderhouden met schrale voeding, is hun stofwisseling zo aangepast dat ze hier perfect mee om kunnen gaan. Echter op het moment dat deze paarden eten krijgen wat hoog is in energie zullen ze de overtollige energie snel opslaan in vet. Daarbij zijn dit ook vaak rassen die wat minder intensief getraind worden. Paarden met het grootste risico op overgewicht zijn paarden die van oudsher een heel schraal rantsoen hadden, de paarden die licht of niet getraind worden maar ook bijvoorbeeld de paarden die een meer dominante positie in de kudde hebben.

Body Condition Score

Paarden kunnen vet op verschillende plekken in het lichaam opslaan, bijvoorbeeld onder de huid. Dit is het vet wat wij kunnen voelen en wat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij de Body Condition Score (BCS). Doordat je het oppervlakkig vetweefsel kunt zien en voelen, is dit een goede indicator voor jou als eigenaar/verzorger om in de gaten te houden of je paard te dik is.

Het is belangrijk om EMS zo vroeg mogelijk te onderkennen. De diagnose kan worden gesteld op basis van het klinisch beeld en bloedonderzoek. Het doel van de behandeling is het verbeteren van de insulineregulatie wat wordt bereikt door je paard of pony te laten afvallen en meer te laten bewegen.

Nutraxin

Nutraxin is het eerste voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor paarden en pony’s met EMS. Het is een smakelijke reep die naast belangrijke vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren ook kortketen fructo-oligosacchariden (scFOS) bevat. Van deze scFOS is wetenschappelijk aangetoond dat het de insulinegevoeligheid van paarden met overgewicht verbetert en de normale darmflora ondersteunt. Zo kan je paard of pony met overgewicht op een gezonde en verantwoorde wijze afvallen waardoor het risico op hoefbevangenheid vermindert. Neem voor meer informatie contact op met je dierenarts.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren