Sponsored by HorseFitShop
#Supplementen & Extra's

Hoe zorg jij voor gezonde en sterke spieren bij je paard?

Weet jij precies wat er nodig is om de spieren van je paard op te bouwen en te onderhouden? Gezonde spieren zijn belangrijk voor een goede lichaamsfunctie en prestatie. Om dit doel zo goed mogelijk te bereiken, worden in deze blog tips gegeven voor het opbouwen en onderhouden van gezonde en sterke spieren bij je paard.

Naast voeding spelen de erfelijke factor en de training van je paard een rol bij de ontwikkeling en het behouden van gezonde en sterke spieren. Voeding is echter dé bron die de spieren helpen om aan hun bouwstoffen te komen.

Het opbouwen van de spieren

De belangrijkste bouwstof voor spieren zijn eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren; essentiële en niet essentiële aminozuren. Essentiele aminozuren kan een paard niet zelf aanmaken en die moeten dus via het voedsel verstrekt worden. Niet-essentiële aminozuren kan een paard wel zelf aanmaken.
Door training raakt een spier elke keer een klein beetje beschadigd. Voor het herstel van de spieren zijn bouwstoffen nodig waaruit de spier is opgebouwd. Zo zorgen aminozuren ervoor dat deze beschadigen weer worden hersteld. Daar bovenop zorgen aminozuren voor meer spierweefsel, zodat de spieren sterker worden en ze zich verder ontwikkelen. Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar die je paard helpen om spieren op te bouwen en sterker te maken, zoals Myoplast Equitop, HFS BCAA-6 (Muscle Build) en NAF M Power.

Het behouden van gezonde spieren

Bij elke spierbeweging die je paard maakt, worden de afvalstoffen peroxiden en vrije radicalen gevormd. Deze afvalstoffen kunnen schade veroorzaken aan de weefsels en cellen en o.a. zorgen voor spierpijn en stijfheid. Om ervoor te zorgen dat de spieren van je paard, na de opbouwfase, in goede conditie blijven en goed herstellen na een training, is het belangrijk de spierfunctie te blijven ondersteunen. Deze ondersteuning kan je bieden door je paard vitamine E in combinatie met Selenium te geven. Vitamine E en Selenium zijn antioxidanten die de afvalstoffen neutraliseren die ontstaan bij inspanning, ze binden de afvalstoffen en helpen deze goed af te voeren. Dit maakt de kans op stijve spieren aanzienlijk kleiner.

Waarin kan je vitamine E en Selenium vinden?

Vitamine E kan je paard niet zelf aanmaken, je paard moet dit dus binnenkrijgen via de voeding. Vitamine E zit in vers gras. Ook zit er in vers gras een kleine hoeveelheid vet dat nodig is om vitamine E te laten absorberen in het lichaam van je paard. In de herfst en winter is er niet altijd de beschikking over vers gras en in hooi loopt het gehalte vitamine E razendsnel terug. Let er daarom met name tijdens de herfst en winter op dat je paard voldoende vitamine E binnenkrijgt.
Selenium is een spoorelement. Selenium komt onvoldoende voor in ruwvoer. Het lastige is dat de hoeveelheid die je paard nodig heeft en de toxische hoeveelheid dicht bij elkaar liggen. Het is daarom erg belangrijk de aanbevolen dosering van vitamine E supplementen met selenium niet te overschrijden. De basisbehoefte van een volwassen paard dat arbeid moet verrichten, is per dag ongeveer 0,002 mg per kg lichaamsgewicht.
Om tekorten te voorkomen, is het essentieel om vitamine E en Selenium toe te voegen aan het dagelijkse rantsoen van je paard. Supplementen die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere NAF M Fit, HFS vitamine E met Selenium en Pavo Eplus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren