#Gezondheid #Supplementen & Extra's

Is zonnebloemolie slecht voor je paard?

Er wordt veel gespeculeerd over of zonnebloemolie nu goed of slecht is voor je paard. Vooral de enorme hoeveelheid omega 6 zou zorgwekkend zijn en de olie ongezond maken. Wij vroegen voedingsdeskundige Dr. Anneke Hallebeek wat hier eigenlijk van klopt.

In zonnebloemolie zit te veel omega 6, het is chemisch ontwikkeld en enorm slecht voor je paard, want het zorgt voor ontstekingen. Dat stond vorige week maandag in een bericht op Facebook, waar erg veel reacties op kwamen. Maar kloppen deze beweringen eigenlijk wel? Is het waar dat je je paard beter geen zonnebloemolie kunt voeren? En dat omega 6 slecht is voor je paard?

Wat heeft het paard nodig?

“Ieder paard heeft omega 6 en omega 3 nodig. We weten alleen niet zo goed, met name van omega 3, hoeveel ze precies nodig hebben”, vertelt voedingsdeskundige dr. Anneke Hallebeek. “Deze stoffen zijn belangrijk voor het functioneren van het paard. Het paard kan het niet zelf maken, dus hij moet het uit zijn voer halen. Het vet in gras is rijk aan omega 3-vetzuren. Maar wanneer dit gras verandert in hooi, verdwijnt een groot deel van de omega 3 uit het hooi. Plantaardige olie bevat een hoger aandeel omega 6-vetzuren (met als uitzondering lijnzaadolie, daar zit juist veel omega 3 in). Dit wordt vaak toegevoegd aan krachtvoer. Een winterrantsoen is dus rijker aan omega 6-vetzuren dan omega 3-vetzuren.”

Wat doen deze vetzuren?

De vetzuren hebben meerdere functies. Zo zijn ze onderdeel van de celwand. Daarnaast kunnen omega 6- en omega 3-vetzuren omgezet worden in bepaalde actieve stoffen. Actieve stoffen omgezet uit omega 6 hebben een licht ontstekingsstimulerende werking. “Dat is nodig”, vertelt Hallebeek, “omdat kleine ontstekingen ervoor zorgen dat binnendringende bacteriën of beschadigingen in het lichaam aangepakt kunnen worden.”

Omega 3 heeft juist een tegenovergestelde werking. Omgezet in actieve stoffen werkt dit vetzuur namelijk ontstekingsremmend. “Omega 3 zorgt ervoor dat de ontstekingen die omega 6 veroorzaakt, en dus nodig zijn om het lichaam te repareren, niet uit de hand lopen. Beide vetzuren zijn dus nodig om goed te kunnen functioneren. En voor paarden met een slechte of droge huid, kunnen omega 6-vetzuren een verbetering geven van de huidgezondheid. Want deze vetzuren dragen bij aan de kwaliteit van de talg en het vetlaagje op de huid.”

In balans

“Nu kun je je voorstellen dat als er van één van deze vetzuren veel meer is, de werking ook de overhand krijgt”, legt Hallebeek uit. “Oftewel: als er in verhouding meer omega 6 in het lichaam aanwezig is, worden de ontstekingen niet genoeg onder controle gehouden.”

De vetzuren moeten dus met elkaar in balans zijn. “De meeste rantsoenen bevatten niet veel vet en dus ook niet veel essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6. Aan de (geschatte) behoefte van het paard wordt vaak net voldaan. In de zomer met weidegang zal het aandeel omega 3-vetzuren hoger zijn dan omega 6-vetzuren. En in de winter is het meestal andersom.”

Loading...

Loading…

Bijvoeren

“Heel vaak hebben paarden helemaal geen toevoegingen nodig. Een kleine hoeveelheid (een eetlepel of twee per dag) om bijvoorbeeld meer glans te krijgen kan geen kwaad. Kies dan voor een willekeurige plantaardige olie in de zomer (omega 6) en voor lijnzaadolie in de winter (omega 3). Heeft je paard meer energie nodig vanwege bijvoorbeeld vermagering? Raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts! Overleg met hem of hij denkt of het bijvoeren van oliën nodig is, dan weet je zeker dat je het goed doet en maak je samen de juiste keuze. Bijvoorbeeld door voor een combinatie van verschillende soorten olie te kiezen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding.
www.voedingsadviespaard.nl

Lees ook:
Heeft mijn paard een supplement nodig?
Hoe veel voer heeft een paard nodig?

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons dan ook op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren