#Management #Supplementen & Extra's

Je kieskeurige paard laten eten in 5 stappen

Sommige paarden eten alles en doen alles voor voer. Andere paarden zijn kieskeuriger en dan kan nieuw voer introduceren lastig zijn. Soms is het toch weleens nodig om het rantsoen te wijzigen. Of heeft het paard tijdelijk een medicijn nodig dat hij echt niet lekker vindt. Met deze onderstaande stappen kun jij jouw kieskeurige viervoeter toch aan het eten krijgen.

1. Stapje voor stapje

Weet jij al dat je paard moeilijk nieuw voer accepteert? Stap heel langzaam over van het ene voer naar het andere. Begin met een klein handje door het oude voer en bouw dit steeds op. Maak de stappen zo klein dat het paard het bijna niet doorheeft.  

2. Mengen

Vindt het paard het echt vies, dan kan het helpen iets aan het voer toe te voegen met een lekkere smaak. Als er bijvoorbeeld supplementen of medicijnen worden gevoerd die onsmakelijk zijn kan je een paar dingen proberen. Veel paarden vinden appelmoes, melasse en honing lekker. Meng dit door het voer. Houd de melasse en honing wel bij een klein beetje vanwege de aanwezige suikers. Je kan ook proberen het voer te mengen met wortels, peer of appel.

3. Geur

Geur is heel belangrijk. Als iets niet lekker ruikt, kan dat voor een paard voldoende zijn om het niet te eten. Als een product onaangenaam ruikt, kan je dit proberen te maskeren met een andere geur. Paarden houden van de geur van banaan, kokos en fenegriek. Vooral fenegriek heeft een overheersende geur, waardoor je kans hebt dat ze het andere product niet ruiken.

4. Voor de gek houden

Als dit allemaal niet werkt kun je het paard ook voor de gek houden. Het voeren van een pil of poeder kan erg moeizaam gaan. Boor met een appelboor een gaatje in een stukje appel, stop hier de pil of poeder in en maak het gat vervolgens weer dicht. Bij poeder kan het nuttig zijn om het te mengen met een beetje olie, dan stuift het minder en valt het minder op. Ditzelfde kun je ook doen met een wortel. Zorg dat het stuk appel of wortel niet te groot is, zodat het paard het in een keer in zijn mond kan doen. Zo heb je het minste kans dat hij het er weer uit laat vallen.

5. Slobber in een spuit

Als een paard iets echt niet eet maar het toch noodzakelijk is dat hij het binnen krijgt, bijvoorbeeld bij medicijnen, kun je het in een spuit toedienen. Zorg bij een pil wel dat je het eerst vermaalt tot poeder zodat het paard zich niet verslikt. Meng het medicijn vervolgens door slobber en doe dit in een spuit. Maak de slobber aan de waterige kant zodat het niet vast komt te zitten, maar ook niet zo waterig dat het gelijk de mond weer uitloopt. Houd het hoofd van het paard achterover en spuit het in de mond. Houd het hoofd daarna even omhoog totdat hij het goedje doorslikt. Als je geluk hebt vindt het paard de slobber toch wel lekker.

Ook interessant:
DIY: Slobber maken
Help, mijn paard eet niet

Vind je dit een leuk artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren