#Supplementen & Extra's

Knoflook voor paarden: goed of niet?

Finse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van knoflooksupplementen bij paarden. Verschillende positieve, maar ook negatieve effecten van knoflook op de gezondheid van paarden kwamen bovendrijven.

Het doel van het onderzoek was uitzoeken of knoflook kan helpen bij luchtwegproblemen. Maar ook of bepaalde bloedwaardes van het paard verminderen bij langdurig gebruik van knoflook. Wat precies de veilige hoeveelheid knoflook is voor paarden moet nog onderzocht worden. Wel hebben onderzoekers verschillende positieve, maar ook negatieve effecten van knoflook op de gezondheid van paarden gevonden.

Vaak wordt knoflook gevoerd aan paarden om luchtwegproblemen en longinfecties te behandelen, maar ook om het hoesten te verminderen.

Knoflook is familie van de ui

Knoflook is familie van de ui en is rijk aan een actieve component van organische zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen worden vaak geassocieerd met de eerder genoemde voordelen. Maar planten van de uienfamilie worden ook gelinkt aan vergiftiging bij zoogdieren.

In totaal werden 12 Finse merries gebruikt voor het onderzoek. Gedurende het onderzoek onderging elk paard drie endoscopieën. De eerste endoscopie werd uitgevoerd aan het begin, zodat er groepen konden worden gemaakt van paarden met dezelfde gezondheidsstatus en dezelfde luchtwegkenmerken. Waarbij één groep bestond uit in totaal twee paarden.

Eén paard uit elke groep kreeg elke dag 20 gram knoflookvlokken gevoerd. Het andere paard diende als controlepaard en kreeg dus geen knoflook. Maar de rest van de voeding en de manier van houden was hetzelfde bij de paarden.

In totaal werd het knoflooksupplement 83 dagen gevoerd aan de paarden. Voor de aanvang van het onderzoek, na 41 dagen en na 83 dagen werd een endoscopie uitgevoerd. Daarnaast werd ook drie keer bloed afgenomen bij de paarden.

De resultaten van het onderzoek

De knoflooksupplementen leken de hoeveelheid slijm in de luchtwegen te verminderen. Daarnaast verdwenen de klinische tekenen van luchtwegproblemen bij drie van de zes paarden die het knoflooksupplement kregen. Eén van deze paarden heeft gedurende het hele onderzoek geen klinische klachten meer gehad.

Bij de controlegroep bleven bij drie paarden de klinische symptomen aanwezig. Bij twee paarden waren de symptomen wisselend aanwezig, maar één paard toonde geen enkel symptoom meer.

Er waren geen opvallende verschillen in de bloedwaardes tussen de knoflook- en controlegroep.  Toch had de knoflookgroep een kleine daling in de hoeveelheid hemoglobine (gespecialiseerd eiwit in het bloed), hematocriet (volume van het bloed dat door de rode bloedcellen wordt ingenomen) en rode bloedcellen. Bij alle paarden in de controlegroep bleven deze bloedwaardes van een hoger niveau.

De uiteindelijke gemiddelde hemoglobinewaarde bij de knoflookgroep was aan de lage kant en soms zelfs lager vergeleken met de gemiddelde waarde voor Finse paarden. Deze bevindingen kunnen wijzen op het feit dat knoflooksupplementen lichte bloedarmoede kunnen veroorzaken. Vooral bij paarden hoog in de sport kunnen deze lage bloedwaardes een probleem vormen.

De veilige hoeveelheid knoflooksupplementen is waarschijnlijk wisselend per paard en hangt af van factoren zoals de gezondheid en intensiviteit van de training. Kleine beetjes knoflook (15 mg per kg lichaamsgewicht gedroogd knoflook) lijken geen risico te vormen voor gezonde paarden die geen intensief werk hoeven te doen. Maar de stoffen per knoflooksupplement (droog, vers, olie of extract) kunnen verschillend zijn en hierdoor en verschillend effect geven.

Dit was het eerste onderzoek waarbij onder gecontroleerde omstandigheden werd gekeken naar de mogelijke positieve en negatieve effecten van knoflook op de gezondheid.

Hoewel dit onderzoek laat zien dat gedroogd knoflook kan helpen bij het verwijderen van slijm uit de luchtwegen, zijn er ook negatieve effecten gevonden. Zoals nadelige effecten op de hoeveelheid hemoglobine en rode bloedcellen in het bloed als knoflook een langere tijd wordt gevoerd.

32 mg gedroogd knoflook per kg lichaamsgewicht lijkt symptomen van luchtwegproblemen te verminderen, maar lijkt ook verminderde hematocrietwaardes te veroorzaken als de knoflook drie maanden lang wordt gevoerd.

Meer onderzoek nodig

Aangezien het onderzoek op kleine schaal is uitgevoerd, worden de resultaten nog als voorlopig bestempeld. Er is meer onderzoek nodig om de veilige hoeveelheid knoflook vast te stellen, maar ook om de gevolgen voor de gezondheid vast te stellen.

Daarnaast vinden de onderzoekers het belangrijk dat er ook goed wordt gekeken naar andere kruiden en kruidenextracten die worden gebruikt voor paarden. De traditionele manier van het voeren van kruiden is niet altijd gebaseerd op vastgestelde hoeveelheden. Daarnaast is de veiligheid van de kruiden niet gegarandeerd. Veel supplementen die veilig zijn voor de mens, maar ook voor andere dieren, zijn niet altijd veilig voor paarden.

Ook interessant:
Zijn winterwortels gezond?
Mogen paarden pompoen eten?
Voedingsrisico’s in het najaar: wees alert!

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren