#Supplementen & Extra's

Let op de zoutopname: niet te veel en niet te weinig

Heeft jouw paard een liksteen? En gebruikt hij deze veel? De liksteen is bedoeld als aanvulling van mineralen op het rantsoen. Kan een paard daar dan te veel van binnenkrijgen?

De meeste likstenen bestaan uit zout, oftewel natriumchloride. Met daaraan toegevoegd enkele andere mineralen in kleine hoeveelheden. Sommige likstenen zijn niet van zout gemaakt, maar zijn zoet en rijk aan suiker. De meeste paarden zijn dol op zoet en het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze likstenen of likemmers erin gaan als koek.

Heeft je paard binnen enkele weken een grote zoutliksteen op, of binnen enkele dagen een zoet likblok, dan is de kans groot dat hij te veel mineralen binnenkrijgt. Gelukkig zijn paarden vaak goed in staat om een overmatige opname wel te reguleren, maar of dit de gezondheid ten goede komt is de vraag.

Veel zout eten geeft dorst, dus het paard gaat ook veel drinken en veel plassen. De stal wordt erg nat en het kan naar ammoniak ruiken. Eet het paard veel van een suikerrijke liksteen dan krijgt hij veel energie binnen. En voor paarden met insulineresistentie (bij overgewicht of ouderdom) is dit een groot risico op het ontstaan van hoefbevangenheid.

Zouttekort of verveling?

Eigenlijk is een liksteen bedoeld om het paard zelf in staat te stellen een tekort aan zout aan te vullen. Voor paarden die werken, kan het rantsoen te weinig zout bevatten om het verlies door het zweten weer aan te vullen. Omdat het moeilijk is om precies te weten hoeveel zweet en zout het paard verliest, is het lastig dit exact aan het voer toe te voegen. Dus laten we het paard dit zelf doen. Meestal neemt het paard wel wat op van de liksteen en gaan we ervan uit dat dit voldoende is. Maar als je paard binnen één tot twee maanden 10 kg zout opeet, terwijl hij maar beperkt zweet, dan is het beter de liksteen weg te halen. Of de liksteen een paar dagen per week te geven en niet de hele tijd. Het vermoeden is trouwens dat de oorzaak van het vele likken aan de liksteen niet direct een zouttekort is, maar verveling!

Ook zout in rantsoen

Aan de andere kant kan een paard dat veel likgedrag vertoont of zand eet, wel weer baat hebben bij een liksteen. Dus ze hebben blijkbaar toch een gevoel dat ze iets nodig hebben. Het komt ook geregeld voor dat het paard niets moet hebben van de liksteen. Stel je gerust met de wetenschap dat het rantsoen ook zout bevat en de behoefte niet altijd erg groot is. Sommige paarden kunnen dat dus goed zelf reguleren. Heb je een sportpaard dat wel heel veel zweet, dan kan je zelf, voorzichtig en bij voorkeur op basis van advies, wat zout aan het voer toe voegen.

Naast zouttekorten komt het ook geregeld voor dat het rantsoen andere mineralen en vitaminen mist. De liksteen is minder geschikt om deze hiermee aan te vullen. Dit vooral vanwege de onvoorspelbaarheid van de dagelijkse opname en ook vanwege de lage concentraties.

Lees ook:
Wel of geen liksteen voor je paard?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren