#Supplementen & Extra's

Mogen paarden pompoen eten?

Foto: Pixabay

Rond deze tijd van het jaar zijn er pompoenen in overvloed. Voor mensen heerlijk in bijvoorbeeld een pompoensoepje, maar kun je deze groente eigenlijk ook veilig aan je paard geven? Het antwoord is ja, voor paarden is het veilig om oranje pompoen te eten, inclusief de pitten. Maar dit betekent niet de alle soorten pompoen geschikt zijn om te voeren.

Voordat je fruit of groente kan voeren aan paarden, is het altijd belangrijk om na te gaan of het niet giftig voor ze is. Het is belangrijk om te onthouden dat niet al het eten dat veilig is voor mensen, ook veilig is om te eten voor paarden. Ga daarom altijd na of de lekkernij of plant wel veilig is voor paarden voordat je het voert.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de voedingswaarde van het product dat je aan een paard voert en na te gaan of het verstandig is om dit te voeren, bijvoorbeeld vanwege het suikergehalte. Dit is voornamelijk verstandig bij paarden met stofwisselingsziektes.

Oranje pompoenen veroorzaken geen sterke suikerpiek in het bloed, al helemaal niet als het in beperkte hoeveelheden wordt gegeten. Hierdoor zijn oranje pompoenen een veilige keuze voor paarden met Equine Metabolic Syndrome of PSSM.

Wel hebben pompoenen een relatief hoog kaliumgehalte met ongeveer 0,4 gram kalium per 120 gram pompoen. Maar vergeleken met het gemiddelde voerschema waarin hooi van gemiddelde kwaliteit wordt gevoerd dat ongeveer 8,5 gram kalium per 0,5 kg hooi bevat, valt dit nog reuze mee.

Pompoenpitten

De pitten van de pompoen worden vaak geprezen door de gezondheidsvoordelen. Tijdens wetenschappelijk onderzoek gefocust op mensen lijkt het wel dat pompoenpitten een positief effect hebben op het stikstofoxide niveau. Stikstofoxide is belangrijk voor de cellen en kan de bloedvaten verwijden. Op het moment is het nog onbekend welke voordelen stikstofoxide heeft voor paarden.

Voordat je de uitgeholde pompoenen die ter decoratie hebben gediend aan je paard geeft, is het wel belangrijk om je verstand te blijven gebruiken. Pas op dat je geen pompoenen voert waar kaarsvet in zit of pompoenen die beginnen te verrotten. Daarnaast is het verstandig om geen grote hoeveelheden te voeren.

Creatief met pompoenen

Je kunt van een pompoen een leuk speeltje maken voor in de stal. Ook kun je de pompoen koken en vervolgens het zacht geworden vruchtvlees gebruiken om paardensnoepjes van te maken. Bijvoorbeeld door gekookte pompoen te mixen met haver, zemelen, een beetje kaneel en melasse totdat een zachte en kleverige brei ontstaat. Bak ze vervolgens tot koekjes door ze 20 minuten in de oven te bakken. Houd hierbij rekening met het feit dat haver en zemelen niet geschikt zijn voor paarden met stofwisselingsziektes. Is dit allemaal te veel moeite? Gooi dan een stuk pompoen in de stal of voerbak en laat ze lekker mee spelen en eten. Wel even de steel verwijderen om te voorkomen dat het paard zich verslikt.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren