#Supplementen & Extra's

Paprika, bloemkool of toch maar gewoon een wortel voor je paard?

Soms hoor je de gekste dingen. Paarden die bakken met doorgedraaide paprika’s krijgen of watermeloen, ananas of bloemkool. En dan gaat het wonderlijk genoeg ook altijd goed met de gezondheid, terwijl je op basis van de samenstelling en de hoeveelheden verwacht dat paarden daar koliek of diarree van krijgen. Wat kun je je paard wel en niet geven?

Bakken met groenten en fruit voeren aan je paard is niet aan te raden. Paarden zijn geen ‘restjes’ eters. Groenten en fruit zijn ook geen voedermiddelen in hun natuurlijke rantsoen. Niet dat het daarom onmogelijk is, maar er zitten haken en ogen aan. Meestal kan een bepaalde fruit- of groentesoort helemaal geen kwaad als je hier een kleine portie van geeft. Het bevat suiker, zetmeel en vezels, maar voornamelijk water.

Zetmeel en suiker

Voer je veel groenten en fruit dan kan de zetmeel- en suikeropname te hoog worden en het vezelgehalte te laag, voor wat het paard nodig heeft en verteren kan. En sommige soorten bevatten stoffen die (in hogere doseringen) gezondheidsklachten kunnen geven. Pas op met tomaten, aardappel, rabarber, avocado, koolsoorten, ui en knoflook.

Wortels en appels

Wortels en appels zijn de meest bekende extraatjes die paarden krijgen als beloning, naast de paardensnoepjes natuurlijk. In de winter is wortel een veelgebruikte aanvulling op het totale rantsoen en wordt dan in wat grotere hoeveelheden gevoerd. Soms zijn mensen bang daar te veel suikers mee te voeren, want het suikergehalte in wortel en appel lijkt hoog, maar valt mee. Een wortel bevat 89% water, dus als je een kilogram wortel voert, eet het paard 890 gram water en 110 gram droge stof wortel. In die ene kilo wortelen met 110 gram droge stof zit 38 gram suiker. In een flinke winterwortel nog geen 10 gram. Op het totaal wat het paard per dag binnenkrijgt is dit ‘peanuts’. Zelfs met enkel hooi in het rantsoen krijgt het paard (500-600 kg) al ongeveer 800 gram suiker (of meer!) per dag. Dus voor de vrees van het suikergehalte hoef je het niet te laten.

Vitamine A

In de winter als paarden alleen hooi krijgen, en zeker als dat wat ouder is, kan de opname van vitamine A (en E) laag zijn. De groene kleur van hooi verdwijnt tijdens het bewaren. En juist die groene kleur is afkomstig van caroteen uit de bladeren van het gras, die het paard in de darm omzet in vitamine A. Met wat wortels geef je ook caroteen en kan het paard voldoende vitamine A binnenkrijgen. Daarnaast geeft het wat afleiding door op de wortels te knagen en vinden ze het heerlijk!

Voor alle voedermiddelen geldt dat je paarden moet laten wennen en de hoeveelheid geleidelijk moet opvoeren. Je kan paarden dan wel 2-5 kg wortels per dag voeren. Het kan zijn dat bij deze hoge opname de mest dun wordt. Dat komt niet door het hoge watergehalte in de wortels, maar door het hoge aandeel kalium. Dit kalium houdt water vast in de darmen en maakt de mest dun. Beter is in dat geval de dosering te verlagen.

Bieten

Voederbieten worden soms ook als traktatie gegeven. Voederbieten lijken op suikerbieten, maar zijn net wat minder suikerrijk. Toch is het suikeraandeel redelijk hoog. Per kilogram droge stof voederbiet zit 550-600 gram suiker. Een verse voederbiet heeft ongeveer 18% droge stof en 100 gram suiker per kilogram. De vezels zijn snel in de dikke darm afbreekbaar, in te hoge dosering leidt dit ook tot dunne mest. Houd het bij een enkele voederbiet per keer.

Dezelfde vezels vind je terug in bietenpulp. Bietenpulp is een restproduct van de suikerproductie uit suikerbieten. Na de extractie van suikers blijven de vezels over. Deze kunnen ingekuild worden voor de koeien. Of gedroogd en samengeperst tot een brokje. Het suikergehalte is laag (7-10%) en de vezels stimuleren een gezonde darmflora. Maar omdat de vezels heel snel veel water absorberen, is het een risico om de brokjes droog te voeren. Speeksel zorgt ervoor dat de vezels snel opzwellen en met het doorslikken mogelijk vastlopen in de slokdarm. Liever de brokjes eerst in ruim water inweken voordat je het voert.

Verwen met mate

Je paard verwennen is natuurlijk leuk, helemaal op dierendag. Doe het verstandig en geef een enkel snoepje, wortel of appel. Maak het niet te gek. Uiteindelijk zijn het ook voedermiddelen met energie en draagt het bij aan de totale energieopname. Hou het bij 5 traktaties per dag!

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren