#Gezondheid #Supplementen & Extra's

Preventief bloedonderzoek

Als je denkt dat je paard een ziekte of inwendige aandoening heeft, is het gebruikelijk om een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Maar ook voor op het oog gezonde paarden kan een bloedonderzoek zeer nuttig zijn. Bloedwaardes kunnen laten zien of je paard ergens iets tekortkomt. Als dat het geval is, kun je vaak door een verandering in de voeding of het bijvoeren van een supplement je paard een stuk fitter laten voelen.

Verreweg de meeste bloedonderzoeken worden uitgevoerd wanneer een paard niet gezond oogt. “Wanneer een paard niet goed in zijn vacht zit, sloom is, slecht eet, of iets anders mankeert waar geen duidelijke diagnose voor te geven is, wordt vaak het bloed onderzocht”, vertelt Annemarie Kroekenstoel van Diergeneeskundig Centrum Bekenland. “Dit bloedonderzoek kan ik toespitsen op de ziekten waar we het paard van verdenken. Bij vage klachten is het ook mogelijk een breed bloedonderzoek te starten, zodat je daarna weet in welke hoek je het probleem moet zoeken.”

Tegenwoordig laten steeds meer mensen hun paarden preventief onderzoeken. Bij zo’n preventief onderzoek wordt breed ingezet en onder meer gekeken naar aanwijzingen voor ontstekingen en naar het functioneren van lever, nier en spieren. “Soms spoor je dingen op die aan de buitenkant niet te zien zijn”, zegt Linda van den Wollenberg van de Gezondheidsdienst voor Dieren. “Zeker voor paarden die een (sport)prestatie moeten leveren, kan een bloedonderzoek erg nuttig zijn. Eigenaren willen namelijk graag weten of een paard gezond is en voorkomen is altijd beter dan genezen! Paarden kunnen niet praten, dus wij moeten op andere manieren signalen oppikken om te kijken of ons paard fit genoeg is om te doen wat wij van hem vragen.”

Algehele weerstand

Wil je wat weten over de algehele weerstand van je paard, dan kan een vitamine-, mineralen- en sporenelementencheck uitkomst bieden. Linda van den Wollenberg legt uit: “Er zijn veel invloeden die ‘schade’ kunnen aanbrengen aan het lichaam van je paard, bijvoorbeeld vrije radicalen. Die ontstaan onder meer bij de normale stofwisseling, bij stress en bij spierschade door (te) zware training, maar komen ook van buitenaf door bijvoorbeeld straling of luchtverontreiniging. Hiervoor checken we het bloed op vitamine E, selenium (gemeten via bepaling van het enzym GSH-Px) en magnesium.”

Maar wat doen deze elementen dan precies? Annemarie Kroekenstoel vult aan: “Vitamine E en selenium zijn antioxidanten, die helpen schade aan het lichaam door bijvoorbeeld vrije radicalen te voorkomen en ondersteunen de weerstand van een paard. Magnesium speelt een belangrijke rol in de prikkeloverdracht in het zenuw- en spierstelsel. We zien bij sportpaarden nogal eens een tekort, het lijkt dus niet voldoende in de basisvoeding te zitten. Een tekort aan magnesium zorgt voor een minder goede prikkeloverdracht, dat ertoe kan leiden dat paarden nerveus worden of spierproblemen vertonen.”

Aan de hand van de uitslag kun je de voeding van je paard optimaal afstemmen, bijvoorbeeld door met een supplement een bepaald tekort aan te vullen.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren