#Supplementen & Extra's

Slobber: ja of nee?

De meeste paarden vinden het heerlijk, zo’n emmertje slobber. En wij verwennen onze paarden nu eenmaal graag. Maar wat is slobber precies, waarom voer je het eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?

Slobber is oorspronkelijk bedacht voor zieke en herstellende paarden, maar tegenwoordig wordt het vooral gevoerd als lekkere traktatie. Slobber is echt een extraatje en niet bedoeld als vervanging van krachtvoer, tenzij de slobber is voorzien van een premix. Hierdoor krijgt slobber een hogere voedingswaarde en is het geschikt om dagelijks te voeren. Let dus goed op de voedingswaarde van de slobber wanneer je het ter vervanging van krachtvoer wil geven.

Zemelen

De meeste slobbers hebben zemelen als basis, meestal worden tarwezemelen gebruikt. Zemelen zijn de omhulsels van graan. Ze stimuleren de spijsvertering, maar bevatten weinig vitaminen en mineralen. Daarom wordt er aan slobber vaak nog een vitamine- en mineralenmix toegevoegd. Er zitten ook nog vaak wat andere granen in en lijnzaad voor een glanzende vacht. Om het lekkerder te maken worden er soms nog stukjes appel en wortel in verwerkt.

Calcium en fosfor

Bij slobber moet je altijd de calcium/fosforverhouding in de gaten houden. De zemelen in slobber bevatten namelijk veel fosfor en weinig calcium. Als een paard meer fosfor dan calcium binnenkrijgt, kan dit problemen geven bij de groei en het herstel van botten, pezen en spieren. De ideale verhouding voor paarden is twee delen calcium op één deel fosfor. In zemelen is die verhouding extreem omgekeerd, namelijk één deel calcium op tien delen fosfor. Daarom is het ook niet aan te bevelen om je paard een lange tijd slobber te geven. Voer je wel regelmatig slobber, dan kun je de scheve verhouding corrigeren door calcium bij te voeren. Dit zit onder meer in luzerne. Er zijn wel slobbers die je dagelijks kunt voeren. Hierbij is de premix gecorrigeerd voor de verhouding calcium/fosfor.

Geschikt of ongeschikt

Sommige paarden kun je beter helemaal geen slobber geven. Paarden die te dik zijn, die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel of paarden met maagzweren doe je er geen plezier mee. Slobber kun je wel goed gebruiken voor de ‘zorgenkindjes’ onder de paarden. De meeste paarden zijn bijvoorbeeld niet zo happig op medicijnen. Als ze die toch binnen moeten krijgen, is mengen met slobber een heel goede oplossing. Om te voorkomen dat de werking van de medicijnen mogelijk afneemt, voeg je de medicijnen pas vlak voor het voeren toe aan de slobber.

Ook voor oudere paarden en paarden met gebitsproblemen kan slobber een goede oplossing zijn. Slobber is natuurlijk makkelijk naar binnen te slurpen. Door krachtvoer of supplementen te mengen met wat slobber wordt het lekker zacht en makkelijker te eten. Tot slot krijgt een paard ook extra vocht binnen, waardoor het een goede manier is om slecht drinkende paarden te voorzien in extra vocht.

Welk merk?

Maakt het dan nog uit welk merk slobber je voert? De verschillende slobbers op de markt lijken over het algemeen veel op elkaar, al zijn er wel kleine dingen waar je op kunt letten. Ze kunnen onder andere verschillen in energiegehalte, suikergehalte en soort graan. Als je slobber maar af en toe als traktatie voert, merk je niet zoveel verschil. Voer je regelmatig slobber, dan is het wel verstandig om even goed op de achterkant van de zak te kijken. De calcium/fosforverhouding en de energiewaarde zijn dan het belangrijkst.

Lees ook: Maak je eigen slobber?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren