Sponsored by NAF
#Ruwvoer #Supplementen & Extra's

Voel je goed deze winter met NAF

Kate Hore, hoofd nutritionist bij NAF, beschrijft het unieke spijsverteringskanaal van het paard en adviseert hoe je je paard het beste kunt voeren tijdens de wintermaanden.

Het spijsverteringskanaal van het paard heeft zich door de eeuwen heen geëvolueerd tot een systeem waar de fermentatie en vertering voornamelijk plaatsvinden in het achterste deel van het spijsverteringskanaal. Dit achterste deel en dan met name de dikke- en blindedarm bevatten miljarden microben die zorgen voor een langzame fermentatie van vezels, waarbij de vezelige structuur van gras en ruwvoer wordt afgebroken. Een belangrijk effect van de vertering van vezels is lichaamswarmte, één van de belangrijkste redenen waarom het van groot belang is om een vezelrijk dieet aan te bieden tijdens koud weer. Is een vezelrijk dieet dan alleen van belang voor de dikke- en blindedarm? Nee, zeker niet. Het is bijna net zo belangrijk voor de gezondheid van het voorste deel van het spijsverteringskanaal, de maag. Hoewel vezels niet worden verteerd in de maag is het fysieke proces van kauwen verantwoordelijk voor de aanmaak van speeksel, dat de maagwand beschermt tegen het maagzuur en zo voorkomt dat de maagwand geïrriteerd raakt en maagzweren ontwikkelt.

Vezelrijk voer

Wanneer je een voerschema opstelt voor een paard is het belangrijk dat vezelrijk voer het grootste deel van het dieet omvat. Het paard moet dagelijks minimaal 1,5% droge stof (DS) van het lichaamsgewicht aan vezels binnen krijgen. Gedurende de wintermaanden krijgen paarden vaak hooi of voordroogkuil gevoerd dat voor de aanlevering van deze vezels moet zorgen, omdat gras onder lagere temperaturen minder snel groeit dan in de warme zomermaanden. Een dieet dat minder dan 1,5% droge stof van het lichaamsgewicht bevat kan het paard vatbaar maken voor een verminderde spijsvertering, minder mest, gewichtsverlies en gedragsproblemen als geïrriteerdheid, met name wanneer het paard een deken op gelegd krijgt, iets wat we in de wintermaanden vaak doen!

Gerichte ondersteuning

Kunnen supplementen de noodzaak van een vezelrijk dieet vervangen? Absoluut niet! Echter kan een aanvulling van het vezelrijke dieet in de vorm van een supplement wel bijdragen aan een goede spijsvertering. Het levende probiotische gist, Saccharomyces cerevisiae, draagt bij aan de vertering van vezels in de darmen, waar ze samenwerken met de probiotica fructo-oligosaccharides. Prebiotica zijn speciale suikers die dienen als voedingsstof voor de probiotica, terwijl ze de groei van schadelijke bacteriën onderdrukken. Het spijsverteringssysteem van paarden is echter groot en complex en vereist meer dan alleen probiotica om de bacteriecultuur in de darmen in balans te houden. Gerichte ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van psyllium of cichorei bieden oplosbare vezels in de voeding en ondersteunen de basisbehoefte aan vezels in het dieet om de slijmvliezen van maag en darmen te beschermen, terwijl natuurlijke maagzuurremmers worden geadviseerd voor het behoud van een gezonde pH-waarde (zuurtegraad) van de maag.

Goede spijsvertering

Dus voor een goede spijsvertering deze winter is een vezelrijk dieet belangrijk, samen met kleine porties krachtvoer, onbeperkt toegang tot ruwvoer en eventueel een supplement ter ondersteuning van de spijsvertering en de bescherming van maag- en darmslijmvlies.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren