#Vraag & Antwoord #Weide

Lezersvraag: Weidegang op voormalige aardappel- en tarwegrond, kan dit?

Lezersvraag: Wij wonen sinds 2 weken op een boerderij, waar we 2 paarden bij huis hebben staan. Op een deel van het gekochte weiland hebben de afgelopen periode aardappelen gestaan. Na de oogst van de aardappelen is dit stuk ingezaaid met wintertarwe. Kunnen wij onze paarden daar nu op laten grazen of moet dit er helemaal uitgehaald worden en daarna weer opnieuw ingezaaid?

Links ingezaaid, rechts gewoon gras.

Antwoord van dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding:
De geschiedenis van aardappelen brengt enig risico met zich mee. Zo is aardappel een nachtschade-achtige en bevat het de giftige stof solanine. Het kan zijn dat aardappelplanten weer opkomen, omdat niet alle aardappels gerooid zijn. Het is veiliger om de aardappels te verwijderen.

De wintertarwe, die na de oogst van de aardappelen is ingezaaid, is een tijdelijk gewas. Het groen zou wel gegeten kunnen worden, maar het groeit daarna niet meer uit. Het lijkt me daarom beter om het weiland opnieuw te laten inzaaien.

Wintertarwe.

Bodemkwaliteit garanderen

Voordat je de paarden op dit stuk grond laat grazen, adviseer ik om eerst een grondmonster te laten onderzoeken. Op deze manier kom je meer te weten over de gezondheid en kwaliteit van de bodem. Aan de hand daarvan zijn er misschien maatregelen nodig om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit kan bevorderlijk zijn voor de grasgroei en kan eventuele problemen in de toekomst voorkomen.

Graszaadmengsel voor paarden

Het is belangrijk om een graszaadmengsel voor paarden te gebruiken en niet voor koeien. Graszaden voor koeien zijn geselecteerd voor een hoge opbrengst. Dat wil zeggen dat de grassen snel groeien, maar ook suikerrijk zijn. Veel van deze grassoorten zijn niet goed bestand tegen het betreden en het kort afgrazen, wat paarden doen. Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van grasgroei en zorgt daarnaast voor een grotere opkomst van onkruiden.

Een graszaadmengsel voor paarden bevat een variatie aan graszaden. De groei gaat minder hard en de opbrengst is lager. Daarentegen komt het gras makkelijker weer op, ook als het wat kort is afgegraasd en er veel kapot is gelopen. Natuurlijk heeft ook een weide met deze grassoorten goed onderhoud nodig.

Na het uitvoeren van een bodemanalyse, krijg je een advies. Bij dit advies hoort een meerjarig bemestingsplan die past bij de bodem en het gebruik van het land. Op deze manier heb je een goed handvat voor wat je moet doen.

Belang van weide- en voermanagement

Feit blijft dat paarden gras kort afgrazen en daarmee niet alleen schade kunnen geven aan de grasmat, maar ook aan zichzelf. Met heel kort gras trekken ze makkelijk de wortels eruit, en nemen dan ook zand op. Zo kan een zandophoping in de darmen ontstaan. Een ander feit is dat gras, ook van grassoorten voor een paardenweide, meer dan voldoende energie en eiwit bevatten. De meeste paarden krijgen overgewicht bij langdurige weidegang. Een goed management van zowel de weide als het voerschema is nodig om beiden gezond te houden.

Body Condition Score

Laat de Body Condition Score leidend zijn om te bepalen hoeveel uren weidegang mogelijk is. Voor veel paard blijkt zeven uur grazen voldoende. Natuurlijk is dit afhankelijk van onder meer het werk dat het paard doet. Met een beperking door gebruik te maken van een graasmasker of een draadje te zetten in de wei (strookbegrazing), kan de weidetijd wel wat verlengd worden. Na weidegang kan het paard gerust een aantal uren zonder eten. Maar niet langer dan zes uur. Hooi of ander ruwvoer is dan nodig om het verteringsstelsel gezond te houden.

Heb jij ook een lezersvraag? Stel het aan ons! Stuur een mail naar: t.vandekrol@eisma.nl of stuur ons een berichtje op Facebook!

Meer weten over weidemanagement, zandmonsters en strookbegrazing? Lees dan Voedingstips and tricks – deel II

Ook interessant:
Voedingstips and tricks – deel I
Weide per seizoen onderhouden
Hoe herken en voorkom je zandkoliek bij je paard?

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren