#Management #Weide

10 tips voor een mooie paardenweide

Het weideseizoen is heerlijk voor de paarden; lekker de benen strekken en de hele dag grazen. Maar paarden grazen het gras erg kort waardoor het moeilijk is om de weide het hele jaar door mooi te houden. Veel paardenweides staan vol met bossen onkruid en er groeit nog weinig gras. In dit artikel tien tips om je paardenweide goed te houden.

1. Bemesten

Bemest het land in het voorjaar. Dit kan zowel met dierlijke mest als kunstmest. Het gebruik van dierlijke mest heeft als voordeel dat de stoffen verspreid over het hele seizoen vrijkomen, hierdoor is dit langer effectief. Als er kunstmest wordt gebruikt kies dan voor een speciale paardenkorrel. Kunstmest gemaakt voor de koeienweide is niet geschikt omdat dit te veel stikstof bevat.

2. Maaien

Wissel het weiden van de paarden af met het maaien van het land. Zo voorkom je de vorming van onkruidbossen en daarnaast gaat hierdoor de wormbesmetting omlaag omdat oude mest wordt verspreid. Door uitgegroeide planten of onkruid te maaien ontstaat er ruimte voor nieuw gras.

3. Zaaien

Als er veel kale plekken ontstaan in het weiland kan je dit doorzaaien met nieuw graszaad. Het is dan wel van belang dat gras de tijd te geven om te groeien. Het beste moment hiervoor is het najaar. Nieuw gras kan moeite hebben om tussen bestaande pollen door te komen. Als er veel kale plekken blijven ontstaan is het aan te raden het land helemaal opnieuw in te zaaien.

4. Mest ruimen

Haal de mest uit het land. Dit voorkomt dat er grote plekken ontstaan waar paarden niet meer willen eten en verlaagt de wormbesmetting. Het beste is om dit dagelijks te doen.

5. Paardengraszaad

Gebruik bij inzaaien een speciaal paardengrasmengsel. Dit zaad bevat gras met een hogere structuur en minder eiwit. Daarnaast zit het groeipunt van dit gras lager bij de grond, noodzakelijk omdat paarden gras kort afbijten. Koeiengrasmengsel is niet geschikt omdat het voornamelijk raaigras bevat, wat heel rijk aan eiwit is.

6. Groeipunt

Gras groeit niet beneden de 6 graden Celsius. Laat de weide in de koude periodes dus niet te veel begrazen. Als er wordt begraasd zonder groei wordt het gras te kort afgebeten waardoor het lastig weer terugkomt.

7. Toevoegen van stoffen

Soms kan het nodig zijn om stoffen aan de bodem toe te voegen. Fosfor in het voorjaar kan bijdragen aan nieuwe wortelvorming en het terugdringen van onkruid. Kalk in het najaar helpt om een verzuurde bodem met een te lage pH-waarde te herstellen. Om duidelijkheid te krijgen over de toestand van het grasland kan bodemonderzoek helpen.

8. Giftige planten

Controleer regelmatig op giftige planten. Voornamelijk jakobskruiskruid is in veel weilanden een probleem. Belangrijk is om in het voorjaar zo veel mogelijk te verwijderen, voordat de plant in bloei staat en de zaadjes zich weer verspreiden. Twijfel je of jij alles weet over giftige planten? Doe hier de quiz!

9. Stroken

De weide verdelen in stroken geeft het gras kans om te herstellen. Wissel de weides af en geef het tijd om weer te groeien. Laat het gras in ieder geval niet korter grazen dan vijf centimeter. Voorbij dit punt neemt het risico op zandkoliek toe en is de kans groot dat de grasspriet blijvend is beschadigd.

10. Zaaitijd

Het beste moment voor opnieuw inzaaien van de paardenweide is tussen half augustus en half september. In deze periode heeft het mengsel nog net genoeg tijd om voor de winter te gaan groeien. Zaai je het later, dan zal er voornamelijk onkruid opkomen.

Ook interessant:
Weetjes over gras
Gras & gezondheid, hoe zit dat?

Vind je dit een leuk artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren