#Management #Weide

Hoe houd je het weiland goed voor je paard?

Veel paarden krijgen in de zomer weidegang. Sommige 24 uur per dag, anderen 10 uur per dag, maar soms ook 4 of 2 uur per dag. Het aantal uren in de wei wil nog niet zeggen of het paard daar voldoende voer mee krijgt.

De term ‘paardenweiden’ wordt vaak gebruikt voor weilanden die kaalgegeten zijn en waar meer onkruid groeit dan gras. Daar zal het paard niet veel voedingsstoffen mee binnen krijgen.

Staat een paard in een weiland met veel gras, dan eet hij vrij snel een behoorlijke portie en kan het zijn dat 3-4 uur eigenlijk wel voldoende is. Zeker als in de overige 20 uur ook nog hooi gevoerd wordt. Is het gras lang en stengelig, dan gaat de voeropname iets trager. Het is beter om een paard een paar uur lang gras te laten eten en dan uit de wei te halen, dan om een paard op een kale wei te zetten met zandkoliek als risico.

Voldoende voedingsstoffen?

Gras levert niet alleen energie en eiwit, maar ook vitaminen en mineralen. Het energie haalt het paard uit de vezels in gras, maar ook uit het suiker en het vet. De gehalten in gras van vezels, eiwit en suiker kan erg wisselen, die van vet is laag en redelijk constant. De hoeveelheid vitaminen en mineralen kunnen ook nogal variëren. Of het paard voldoende voedingsstoffen krijgt is natuurlijk afhankelijk van wat hij nodig heeft (werk, dracht, groei) en wat hij nog meer te eten krijgt.

Geen volledig rantsoen

Gras is geen volledig rantsoen. De bodem heeft weinig voorraad van een aantal mineralen en het gras levert het paard dus niet voldoende. Vooral koper, selenium en zink zijn nodig om in een supplement aan het rantsoen toe te voegen, als het rantsoen alleen uit gras en hooi bestaat. Een supplement zonder extra energie en eiwit, want daar heeft het paard in de weide vaak geen gebrek aan. Bedenk dat dit voor elk paard en pony nodig is. De Shetlander, het oudere paard, maar ook de jonge paarden in de opfok.

Paard en wei in goede conditie

Het management van de weide is best lastig. Om zowel het paard als het grasland in een goede conditie te houden is een behoorlijke uitdaging en vergt aardig wat vakmanschap.
De body condition score is leidend in de hoeveelheid gras die het paard kan krijgen. Overgewicht voorkomen is belangrijk om het risico van hoefbevangenheid te beperken. Daarnaast mag een paard niet te lang met een lege maag staan vanwege het risico op maagzweren.
De graslengte mag eigenlijk niet korter worden van vijf centimeter, vanwege zandopname en vanwege de hergroei van het gras en het beperken van groei van onkruiden.

Wei verdelen in kleine stukken

Het helpt om de weide te verdelen in kleinere stukken of om strookbegrazing toe te passen. Laat kort gegeten stukken met rust om het gras weer te laten groeien. Een graasmasker maakt het mogelijk paarden langer in de wei te zetten, omdat de opname van gras daarmee veel langzamer gaat. Blijft het paard met gras in een goede conditie én kan je het zo verdelen dat het paard niet te lang zonder eten staat, dan heeft hij geen ander voer nodig. Zijn de perioden zonder gras langer dan zes uur, dan is extra hooi nodig voor het behoud van een gezonde maag. Omdat dit meer energie met zich meebrengt, moeten de uren in de wei weer wat ingekort worden.

Weidemanagement

Weidemanagement is dus een hele puzzel, waar een goed oog van de meester en vakmanschap voor nodig is. Hulp nodig? Zoek een Voedingsconsulent Paard dierenarts, die weet alles over het beoordelen van de body condition score van paarden en kan meedenken met een goed beweidingsplan.

Ook interessant:
Hoeveel gras eet mijn paard?
Weide per seizoen onderhouden

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren