#Krachtvoer #Weide

Lezersvraag: Krachtvoer bij 24/7 weidegang?

Lezersvraag: “Mijn paard staat momenteel alleen overdag op de wei en krijgt ruwvoer en krachtvoer tweemaal per dag. Vanaf april gaat hij verhuizen en komt hij 24/7 op de wei. Moet ik hem dan nog wel krachtvoer bijvoeren? Het gaat om een PRE-ruin van 1,67 m hoog en 12 jaar oud. Hij wordt recreatief gereden.”

Antwoord van dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding:
Het is voor paarden belangrijk om veel ruwvoer te eten, maar ook om rond te lopen en bij voorkeur sociaal contact te hebben met andere paarden. Dit heeft allemaal te maken met de oorsprong van het paard. De evolutie is natuurlijk ontzettend lang geleden, en zal altijd doorgaan, maar de basis van het huidige gedrag, vertering en stofwisseling is daar gelegd. Het paard is een kuddedier, en dus afhankelijk van soortgenoten. Ze struinen samen over lange afstanden, oorspronkelijk in redelijk voedselarme gebieden, en eten onderweg. De vertering is aangepast op het continu eten van vezelrijk materiaal dat fijngemalen wordt om in de rest van het maag-darmkanaal verder verteerd te kunnen worden. In het darmstelsel leven miljoenen micro-organismen samen met het paard en die ‘helpen’ met de afbraak van het vezelrijke voer.
Gedrag en vertering zijn bij onze huidige paarden nog net zo. Indien we niet voldoen aan hun eisen of wensen voor een stressvrij bestaan en een voor hun goed verteerbaar rantsoen, zijn gezondheidsklachten een mogelijk gevolg. In principe is volledige weidegang dus een heel goed plan.

Te voedselrijke weide

Maar nu komt het. De landbouw in Nederland is zo enorm florerend doordat de bodem rijk is en gewassen goed groeien. Voor paarden die een verteringsstelsel hebben om grofstengelig ruwvoer te kunnen verteren zijn Nederlandse weiden eigenlijk een te voedselrijke omgeving. Dit alles even ter ondersteuning van de waarschuwing voor de plannen om het paard continue weidegang te gaan geven. Zeker bij een PRE-paard, die van nature een sober type is, kan dit tot overgewicht leiden. Het grasland verarmen en zorgen voor minder rijke grassoorten is mogelijk. Toch zal een goed beleid nodig zijn om het grasland te onderhouden, zonder dat de paarden te kort gras eten en dus te veel zand binnen krijgen, of dat te veel onkruiden het gras verdringen.

Pas op voor overgewicht en hoefbevangenheid

Als het lukt om een goed systeem te maken met misschien ook een loopgebied zonder gras, zodat je dit kan afwisselen, en de paarden in een gezonde conditie kan houden, dan is het voor de paarden heerlijk. Wees dus altijd alert op de body condition score, oftewel de voedingstoestand van het paard. Controleer deze elke 4-6 weken en laat geregeld de dierenarts dit doen. Overgewicht ligt zeker op de loer in deze situatie met hoefbevangenheid als grootste risico. Een gezond paard kan met volledige weidegang zoveel gras eten dat de energie- en eiwitopname veel meer is dan nodig, tenzij het paard flink moet werken of een veulen aan de voet heeft.

Mineralen en vitaminen

Extra krachtvoer om meer energie en eiwit te geven is hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Wat wel nodig is, zijn extra mineralen en vitaminen. Weidegang op diverse gras- en kruidensoorten zullen nooit alle sporenelementen voldoende aanbieden. Ook dat heeft weer met de bodem te maken. Die is arm aan koper, zink en zeker aan selenium. Vandaar dat met een supplement een aanvulling nodig is.
Het gras bevat in de zomer voldoende vitamine E. Net als betacaroteen, wat in het paard omgezet wordt tot vitamine A. In de winter zal dit minder zijn en stopt de grasgroei en zal je ruwvoer moeten bijvoeren. Het supplement moet dan ook vitamine E en vitamine A bevatten. Vitamine D is in het gras zeer laag, maar men veronderstelt aanmaak door het paard zelf. Zongedroogd ruwvoer is rijk aan vitamine D. In een situatie waarin het paard altijd een deken op heeft en nooit ruwvoer eet, dan moet vitamine D zeker ook in het supplement zitten.

Op de hoogte blijven van alles over paardenvoer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Paardenvoerplein!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren