#Weide

Paarden op koeiengras

Je hoort het steeds vaker: de term ‘koeiengras’. En vaak in negatieve context in paardenland. Toch staan er nog heel veel paarden elk jaar met hun voetjes in het koeiengras. Waarom is het niet goed om je paard veel op een weiland vol koeiengras te laten grazen? En waarom doen veel pensionstallen het toch?

“In de dagelijkse praktijk lopen veel paarden op koeiengras”, legt Mark Jan Vink, grasspecialist en werkzaam bij Barenbrug Nederland, uit. “Een boer stopt, de koeien gaan weg en er worden paarden op gezet. En die moeten het er maar gewoon mee doen. En op zich is daar niets mis mee, mijn opa deed het precies zo. Maar mijn opa was een paardenman. Als hij zag dat een paard last kreeg van het gras, dan haalde hij hem van het land en zette hij hem op stal. Zulke paardenmensen zijn er natuurlijk nog steeds, maar tegenwoordig zie je dat af en toe dat vakmanschap ontbreekt.”

Daarnaast heeft het koeiengras de laatste 30 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het accent in research ligt nu met name op het verhogen van het energiegehalte om hiermee de melkproductie bij koeien te stimuleren. Deze ontwikkeling in voor paarden juist nadelig, omdat zij gevoelig zijn voor een overschot aan energie in het gras.

Een paard is geen koe

Paarden en koeien zijn ontzettend verschillend. Waar koeien melk moeten produceren, worden paarden vaak als hobby of voor de sport gehouden. En daar zit ‘m de crux. “Een koe kan makkelijk overweg met energierijk gras. Een paard kan daar problemen mee krijgen. Paarden worden te snel vet en hebben een verhoogd risico op hoefbevangenheid.”

“Koeien zijn gebaat bij veel koolhydraten, fructaan (voedingssuikers), eitwit en structuur in het gras. Paarden daarentegen hebben weinig fructaan en suikers nodig, veel vezels en structuur, mineralen, maar wel voldoende energie en eiwit.”

“Bij koeien wordt er gekeken naar de maximale output van de producten melk en vlees. Bij een paard is dat over het algemeen niet relevant. Dus dat botst. Daarom hebben wij een speciale paardengrassoort ontwikkeld die helemaal aansluit op de behoeftes van een paard.”

Te veel koeiengras

Maar wat als je paard toch op koeiengras moet staan, omdat dit bijvoorbeeld het niet anders kan op de pensionstal waar je paard staat? “Dan neemt het paard te veel fructaan en te veel energie op. Een paard kan hierdoor onder andere last krijgen van hoefbevangenheid. Die paarden staan strak van de suikers.”

“Wees je wel bewust dat hoefbevangenheid niet alleen veroorzaakt wordt door koeiengras, maar ook door de invloed van het zonlicht en koude nachten op het gras. Hierdoor wordt er, ook in paardengras, meer fructaan aangemaakt. Het is dus niet zo dat paardengras meteen coherent is aan het voorkomen van hoefbevangenheid. Paardengras maakt in verhouding wel veel minder fructaan aan, dus het risico is duidelijk lager.

Daarnaast is het risico op koliek en obesitas. groter bij paarden die op koeiengras staan. En, ten slotte, bestaat er door het kort afbijten van het gras het risico dat de hele plant uit de grond getrokken wordt waardoor er kans is dat het paard te veel zand binnen krijgt.”

“Paardengras dient arm te zijn aan fructaan en bestemd tegen kort afgrazen. Koeien eten namelijk met hun tong zes tot acht centimeter van het gras af en hobbelen dan weer door, maar paarden eten met hun lippen en blijven aan het gras knabbelen. Daarom is de hoefbevangenheid bij paarden ook aan de orde: paarden eten ook het onderste stukje van het gras waar de meeste suikers zitten.”

Doorzaaien

Stel: je staat op een pensionstal met enkel de mogelijkheid tot koeiengras. Hoe ga je er dan mee om? “Die vraag krijg ik vaker”, knikt Mark Jan Vink. “Maar het blijft een lastige. Er zijn twee dingen die je kan doen. Ten eerste kun je vragen of er aan het eind van het jaar, of in de nazomer, doorgezaaid kan worden. Dit is een goedkopere optie dan opnieuw inzaaien. Met doorzaaien bedoel ik het volgende: paarden kunnen best een zooitje van hun weide maken, waardoor er bijvoorbeeld kale plekken ontstaan. Als je de wei, bijvoorbeeld na de zomervakantie, even doorzaait met paardengras, zorg je er op een goedkope manier voor dat de weide zich weer kan herstellen, met als voordeel dat het aandeel paardengras in de grasmat toeneemt.”

“Met een doorzaaimachine krab je alle ongewenste grassen uit de wei en geef je de goede grassen de kans om te groeien. Op die manier hoef je de mat niet op de kop te trekken. Dit kun je door de plaatselijke loonwerker laten doen, maar die komen dan met een brede machine, vrij lomp spul. Misschien is je hek wel helemaal niet zo breed, of je weiland relatief klein. Hier heb ik de volgende oplossing voor bedacht: ik heb iemand gevraagd die sportvelden onderhoudt of hij met zijn kleine trekkertje mijn weiland door wil zaaien. Dit kun je dus gewoon aan je plaatselijke hovenier of degene die het voetbalveld onderhoudt vragen. Die willen dat vaak best voor je doen.”

“Daarnaast is het belangrijk om, als je paard op koeiengras staat, hem goed in de gaten te houden. Begin heel rustig met wennen en begin niet te vroeg met weiden, en laat het gras het liefst niet te kort worden. Een paard kun je gerust op wat langer gras laten grazen.”

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons dan ook op Facebook!

Bron: Paardenvoerplein.nl

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren