#Management #Weide

Waarop letten bij voeren in de lente?

Per seizoen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het samenstellen van het rantsoen voor je paard. Waar moet je aan denken in de lente?

In de wei

In het voorjaar groeit de wei weer lekker vol en kunnen paarden weer een groot deel van de dag bezig zijn met het eten van gras. Door de overgang van hooi of kuil naar gras krijgen veel paarden last van dunne mest. Het is daarom aan te raden om de weidegang geleidelijk op te bouwen: doe de paarden eerst maar een uurtje in het volle gras en bouw dit langzaam verder uit. Door voorafgaand aan de weidegang op stal wat structuurrijk ruwvoer te geven, is het paard al iets verzadigd, waardoor het minder gulzig op het gras zal aanvallen. Pre- en probiotica kunnen het maag-darmstelsel ondersteunen om deze overgang beter te ondergaan.

Gras

In het gras zit fructaan, een soort suiker. Het fructaangehalte is afhankelijk van de grassoort, tijdstip op de dag en het seizoen. Een teveel aan fructaan is niet goed voor een paard, zeker niet voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid, insulineresistentie, PPID (voorheen Cushing) of EMS (obesitas). Wat betreft de hoeveelheid fructaan kun je uitgaan van het volgende:

  • De hoeveelheid fructaan is hoger wanneer het gras snel groeit, wat het geval is in het voorjaar, na veel regen of juist hoge temperaturen.
  • In de stengel van de plant zit meer fructaan dan in het blad. Tijdig omweiden of stripbegrazing is aan te raden om de hoeveelheid fructaan te beperken.
  • Voor de groei van gras is meststof, vocht, zonlicht en een goede bodemgesteldheid nodig. Wanneer één of meerdere van deze factoren ontbreken, raakt het gras gestrest en produceert het veel fruc taan dat het niet kan gebruiken voor de groei.
  • Fructaan wordt met name overdag door de plant geproduceerd. Op dit dagdeel is begrazing daarom minder gewenst. Een handige tool om te weten te komen of je je paard veilig in de wei kunt zetten, is de fructaanwijzer. Deze kun je op internet vinden.

Lees ook:
Suikers in gras
Weide per seizoen onderhouden

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren